Gündem Pestisit nedir?

Pestisit nedir?

16.04.2018 - 11:39 | Son Güncellenme:

Son dönemlerde adını sıklıkla duyduğumuz Pestisit, birçok alanda tercih edilmekte ve kullanılmaktadır. Pestisit, insektisit özelliği sebebiyle daha çok böcek öldürücü olarak bilinir. Herbisit özelliği ile yabani otları yok etme özelliğine sahiptir. Peki tarımda sıklıkla kullanılan bu maddenin insan sağlığına zararları var mı?

Pestisit nedir

Pestisit nedir?

Pestisit hayatımızın birçok alanında kullanılmaktadır. Özelliği ve içeriği sayesinde böceklerin yok edilmesi, uzaklaştırılması, besinlerin korunması amacıyla tercih edilmektedir. Hayatın birçok alanında kullanılan bu maddenin içinde şunlar vardır:

• İnorganik maddeler
• Bitkisel maddeler
• Sentetik organik maddeler
• Organik fosforlular
• Petrol yağları vb.
• Doğal organik maddeler
• Azotlu bileşikler, piretroidler

Pestisitlerin geçmişini incelediğimizde kullanımının çok eskilere dayandığını görmekteyiz. M.Ö 1500’lü yıllara ait kalıntılarda Pestisit maddesinin kullanıldığı görülmüştür. Etkisini kaybetmeyen ve günümüzde halen kullanılan bu madde son derece etkili ve bir o kadar da tehlikelidir. Bu nedenle kullanım esnasında dikkatli olmak gerekir.

Pestisitin zararları üzerine ilk çalışmalar 70’li yılların başında, UNEP Stokholm İnsan Çevresi Konvansiyonu'nu hazırlayan süreçte yapılmıştır. Kamuoyu pestisitin zararlarını ilk kez bu dönemde duymuştur. 70’li yıllardan bu yana yapılan çalışmalar sonucunda birçok ülke tarımda pestisit kullanımını kontrol altına almıştır.

Haberin Devamı

Vücudumuzla Temasını Engellemeliyiz

Pestisit, zararlı organizmaları engellemek amacı ile kullanılmaktadır. Zararlı maddeleri kontrol altına almak ve yok etmek için kullanılan Pestisit maddesinin insan vücudu ile temasını engellemek sağlık açısından son derece önemlidir. Farklı türleri olan Pestisit, zararlı organizmaları engellemek amacı ile kullanılmaktadır. Pestisit, tarımsal alanda kullanılsa da vücuda zerk etmesiyle olumsuz durumların oluşmasına neden olabilir.

Pestisitin zararları nelerdir?

Pestisite maruz kalan çalışanlarda genetik hasar gözlemlenmektedir. Bunun yanı sıra karaciğer ve böbreklerde çeşitli hastalıklar görülmektedir. Kaslarda rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Pestisitin canlılar üzerindeki etkisi oldukça fazladır. Düşükler, hiperpigmente başta olmak üzere çocuklarda görülen hiperkeratatik vakaları hep bu maddenin bir sonucu olarak gözlemlenmektedir. Bu nedenle günümüzde tarımda kullanılan bu maddelerin son derece dikkatli kullanılması ve ölçülü olarak besinlerle teması sağlanmalıdır.