Genel Sağlık Piriformis Sendromu nedir?

Piriformis Sendromu nedir?

12.12.2017 - 12:15 | Son Güncellenme:

Piriformis Sendromunu belki birçoğunuz duymamış olabilirsiniz. Ancak yaşam kalitesini oldukça negatif yönde etkileyen bir rahatsızlık türü ve özellikle bel fıtığı gibi bazı hastalıklarla aynı belirtileri gösterdiğinden hasta tarafından karıştırılabilmektir.

Piriformis Sendromu nedir

Kas ve iskelet sistemi insan yaşamını ayakta tutan en önemli yapı. Piriformis Sendromunu belki birçoğunuz duymamış olabilirsiniz. Ancak yaşam kalitesini oldukça negatif yönde etkileyen bir rahatsızlık türü ve özellikle bel fıtığı gibi bazı hastalıklarla aynı belirtileri gösterdiğinden hasta tarafından karıştırılabilmektir. Siyatik sinir sistemi içerisinde bulunan priformis kasının yol açtığı bu hastalığı belirtileri ve tedavisi konusunda sizleri aydınlatmaya çalışalım.

Haberin Devamı

İlk etapta belirtileri özellikle kalçalarda ve bacaklarda ağrı şeklinde ortaya çıkan priformis sendromu çok sık olmamakla birlikte hissiyatın algılanmasını engelleyebilmektedir. Söz gelimi dokunma yoluyla gerçekleştirilen fiziki müdahalelerde ağrı şeklinde ortaya çıkabilen priformis sendromu tam olarak duyu uyarılarını algılama bozukluğu olarak tanımlanır. Alt ekstremitenin bir eşya kaldırma ya da eğilme gibi fiziksel aktiviteler esnasında ağrı hissedilmesine yol açan bu rahatsızlık vücuttaki gerilmenin sona ermesinin ardından hemen bir rahatlama ile kendini belli eder.

Tabi hiçbir belirti göstermeden de ortaya çıkabilen bu sendrom sert zeminde uzun süre oturduktan sonra çok daha agresif bir şekilde belirti verir. Genellikle kalça bölgesinde bir ağrının söz konusu olduğu piriformis sendromunda dinlenme esnasında özellikle bacak bacak üstüne atma olarak adlandırılan oturma biçimi sırasında yada siyatik gerilmesi dediğimiz germe pozisyonunda ağrıların çok daha fazla oluştuğu hastaların rahatsızlık öykülerinden anlaşılmaktadır.

Haberin Devamı

Oluşma sebebleri içerisinde ise ; Arka cepte cüzdan kullanımı, uzun süre masa başı çalışma, postural duruş bozuklukları, kasta güçsüzlük, siyatik sinirin anatomik varyasyonları, travmatik yaralanmalar vb. durumlar yer almaktadır. Fizyoterapide holistik (bütüncül) bakış açısı ise Priformis Kasını vücudun duygu kası olarak belirtir. Buda duygusal anomalilerin yine Priformis Sendromu ( PS ) için bir sebeb olabileceği düşüncesini akıllara getirmelidir.

Piriformis Hastalığının İki Farklı Versiyonu Bulunuyor

Piriformis Sendromu rahatsızlığında iki tip versiyonun bulunduğunu bu noktada hemen belirtmekte fayda var. Bunlardan ilki “Birincil Piriformis” olarak tanımlanan çeşididir. Birincil piriformis sendromunda anatomik varyosyondan söz etmek mümkündür. Kısaca izah etmek gerekirse; kişiden kişiye değişiklik gösteren priformis kasının yapı olarak hemen altındaki sinirle uyumsuzluk göstermesi olarak kabaca açıklanabilir.

İkincil piriformis sendromu ise kan dolaşım sisteminde meydana gelen deformasyonlar veya çeşitli travmalar neticesinde ortaya çıkan tiptir. Bu tipte daha çok kas spazmlarının hastalığın seyrine eşlik ettiği görülür.

Haberin Devamı

Piriformis Sendromu Tedavisi

Priformis sendromu rahatsızlığında akut ağrılı aşamaya gelinmediyse, yani ilk evrede hastaların konservatif tedavi metotlarından büyük ölçüde yararlandığı istatistiklerden anlaşılmaktadır. Dolayısıyla koruyucu tedavi manasına gelen konservatif tedavi yöntemleri piriformis tedavisinde ilk basamağı oluşturur. Ancak bu metodun ilk dönemde uygulandığını gerektiğini hemen hatırlatalım.

Uzun süre ayakta kalmak zorunda kalınan mesleklerde veya sportif aktivitesi yüksek kişilerde görülme olasılığı daha fazla olan piriformis sendromu klinik muayene ile bir takım tetkiklerle teşhis edilmektedir. Tıbbi tedavide doktor tavsiyesi doğrultusunda antiinflematuar ilaçların ağırlıklı olarak kullanıldığı hastalıkta bütüncül terapi ve multidisipliner yaklaşım çerçevesinde fizyoterapist tavsiyesi doğrultusunda egzersiz, ortopedik manuel terapi, osteopatik terapi, psikonöroimmünoloji ve trigger point terapi gibi fizyoterapi uygulamaları yapılan akademik çalışmalar neticesinde tüm

Haberin Devamı

Dünyada uygulanabilir metotlar arasına girmiştir. Çünkü egzersiz başta olmak üzere diğer uygulanabilir terapi metotlarının tüm kas ve iskelet rahatsızlıklarında olduğu gibi piriformis sendrom üzerinde de son derece olumlu katkıları bulunur.

Sağlıklı ve mutlu günler.

Fizyoterapist Ahmet Burak SEZGİN

AhmetBurakSezgin.com

Yazarlar