Geri Dön

Pirincin iyisi nasıl anlaşılır?

İyi pirinci nasıl anlayacağız? Paketine bakınca hepsi aynı!” diyorsanız, pirincinizi teste sokma zamanı gelmiş demektir. Endişe etmeyin, sorun su miktarında değil, kullandığınız pirinçte olabilir. Annenizin lezzetli pilavının esrarını Sherlock Holmes gibi adım adım birlikte çözeceğiz. İşte, tane tane dökülen, ideal anne pilavına giden yolda yapabileceğiniz testler…

Pirincin iyisi nasıl anlaşılır?

1- Tarama Testi: Markette paketli veya açık olarak satılan pirinçlerde kontrol edilmesi gereken ilk şey, pirincin içindeki beyaz tane oranına bakmaktır. Tebeşir tane de denilen pirincin göbeğinde veya ucunda oluşan aşırı beyazlamaya dikkat edin. Pirincin içinde bu tür tebeşir taneleri varsa bu pirinç yabancı menşeili olabilir. Diğer kontrol edilmesi gereken durum ise pirincin içindeki kırık oranı. Kırık oranı fazla olan pirinç ile pilavda beklediğiniz lezzeti, kıvamı ve görünümü tutturmanız oldukça zor.

Haberin Devamı

Eğer paketli ürün tercih ediyorsanız, zorunlu etiket bilgilerinde yazan menşei, ürünün cinsi ve kırık oranı size tarama testinde yardımcı olacaktır. Ufak bir tüyo; menşei Türk olan pirinçler, lezzet, kalite ve kıvam bakımından çok daha üstün. Fiyatı diğerlerinden biraz daha pahalı ancak ideal pirinç pilavı için buna değer. Yerli üretimi desteklemek için de Türk pirincinden şaşmayın.

2- Karma Testi: Pilavından sütlacına dolmasından sarmasına yemeklerimizden de tatlılarımızdan da eksik etmediğimiz pirinç için ikinci testimiz KARMA testi. Marketten alırken iyi mi kötü mü bilemediğimiz pirinç, kendisini tencerede ele veriyor ve kolaylıkla kaliteli bir pirinç olup olmadığını anlıyorsunuz. Aldığınız pirinçle yaptığınız pilavı yerken dikkat edin. Eğer bazı pirinçler az pişmiş kimileri de çok pişmiş ise bu pirinç karmadır. Yani aslında iki tür veya daha fazla pirinci karıştırmış ve size bunu tek bir tür gibi sunmuşlardır. Bu, Türk Gıda Kodeksi Pirinç Tebliği’nde açık açık “farklı pirinç türleri karıştırılamaz” diye yazıyor. Bu nedenle hemen o pirinci eleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

3- Çökme Testi: Pirincinizi aldınız, evinize geldiniz veya daha önce kullandığınız pirinçten çok da memnun değilsiniz. İşte o zaman hemen ÇÖKME testi için boş bir plastik kap çıkarın. Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.

4- Küf Testi: Bir diğer testimiz de KÜF testi. Bir tencereye koyduğunuz 2 bardak suya bir bardak pirinç ekleyerek kaynatın. Kaynamış ve yumuşamaya başlamış pirinçleri plastik bir kaba koyup, birkaç gün doğal ortamda bekletin. İyi ve doğal bir pirinç ise küflenecektir, aksi halde küflenmezse pirincinizin farklı kimyasallarla doğallığının bozulduğunu anlayabilirsiniz.

5- Alev Testi: Lavabonun içinde veya güvenli gördüğünüz bir yerde bir kaşık pirinci yakmaya çalışın. Eğer pirinçler alev alırsa pirinçten derhal uzaklaşın! Bu durum pirincin içinde plastik madde olma ihtimalini kuvvetlendirir.

Haberin Devamı

6- Kaynatma Testi: Bir diğer testimiz de KAYNATMA testi. Bu aşamada yapmanız gereken yarım bardak pirinci bir bardak suda kaynatmak. Eğer pirinç kaynatılırken yapışkan bir hal alıyorsa şüpheyle yaklaşarak listenizden o pirinci de çıkarmanızı öneririz.

7- Dövme Testi: Bir miktar pirinci alıp tezgâha veya detaylı inceleyebileceğiniz sert bir zemine koyun. Ardından sert bir cisim yardımıyla pirinçleri döverek ezin. Eğer pirinçler ezildiğinde beyaz bir toz haline geliyorsa sağlıklı ve kaliteli bir pirinçtir. Öte yandan toz haline gelmemiş veya pirinçte lekeler oluşmuşsa pirincin doğal olmadığını anlayabilirsiniz.

Osmancıktan Baldosuna pek çok türünden çeşit çeşit pilavlar yaptığımız lezzetli pirinç pilavına giden yolda en önemli adımın doğru pirinç seçimi olduğunu anlattık. Tüm bu testlerden geçen pirinciniz artık sizi tadına doyamadığınız anne pilavına ulaştıracaktır. Elbette doğru su oranıyla.

Testlerden geçen pirincinizle tane tane dökülen kar gibi beyaz bir pirinç pilavı yapmak istiyorsanız size küçük bir püf noktası:

Haberin Devamı

1 su bardağı pirinç için 2 su bardağı kaynamış su ölçüsü yeterlidir. Pilavınız pişerken beyazlığını sağlamak için de pilavın üzerine 5-10 damla limon suyu ve bir çay kaşığının ucuyla toz şeker ekleyebilirsiniz.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber