Ponsetya Bitkisinin Özellikleri, Bakımı, Yetiştirilmesi

Şuan hemen her yerde özellikle yılbaşı süslemelerinde çok tercih edilen ve kullanılan Ponsetya bitkisini tanımaya ne dersiniz?

Ponsetya olarak bilinen bu bitkinin diğer isimleri Atatürk Çiceği, Yılbaşı Çiceği olarak da bilinmektedir.

Latince ismi Euphorbiaceae Pulcherrima’dır.

İç mekan bitkisi olup ev, ofis ve iş yerlerinde rahatlıkla tercih edilmektedir.

Çok gösterişli bir yapısı olduğundan, oldukça dikkat çekicidir.

Anavatanı Meksika ve Orta Amerika’dır.

Çicekleri sarı, beyaz, kırmızı ve sarı renktedir. Çicekleri Kasım ve Ocak aylarında açar. Çiceklenmesi bazen şubat ayına kadar sürebilmektedir.

Haberin Devamı

Yaprakları büyük ve yoğundur. Yaprak uçları sivridir. Üst yaprakları yani çanak yaprakları genelde kırmızı renklidir. Beyaz ve pembe renkli yaprakları olanlarıda vardır. Gövde dal kısımları kırılgan yapıda olduğundan dış müdehalelere maruz kalacak yerlerde bakılmamalıdır. Dalları kırıldığında yapışkanlı süt gibi bir sıvı akar.

Direk güneşten hoşlanmaz. Bol ışık sever. Özellikle ışığın geldiği tarafa, belirli zaman aralıklarla bitkinin yönü değiştirilirse bitki her taraftan daha çok ışık alır ve orantılı bir şekilde büyür.

Bitkiye sulama düzenli yapılmalıdır. Özellikle çiceklenme dönemine kadar sulama belirli aralıklarla yapılmalıdır. Çiceklenme zamanıda sulama periyodu biraz daha azaltılmalıdır.

Ponsetyanın çiceklenme dönemi geçtikten sonra özellikle yaşlı yapraklar budanmalıdır. Bitkiye seyreltme budaması yapılmalıdır.

Üretimi çelikle yapılmaktadır. Bitkinin budamadan çıkan dallar temizlendikten sonra su dolu bir kapta birkaç gün bekletilir. Bekletilen dallar daha sonra kaktüs toprağında köklendirilme için dikimi yapılır. Köklenmesi gerçekleşen yeni ponsetyalar küçük saksılara dikilir.

Oda sıcaklığı bitkinin gelişimi için idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmazlar. Oda sıcaklığının düşük olduğu yerlerde, çiceklerde ve yapraklarda dökülmeler meydana gelmektedir.

Yapraklarının renkli, koyun gölgeli olması için günde 12 saatten daha az ışık alan yere konulmalıdır. Daha az ışık alan yani karanlık yere konulan ve bir aya yakın zamanda kalan ponsetya bitkisinin üst yaprakları daha çok kızarır ve daha yoğun bir görünüm kazanır.

Haberin Devamı

Toprak isteği nemli ve organik yapıda olmadır. Esmer toprak idealdir. Zamanla kalitesini yitiren toprağa vitamin takviyesi yapılmalıdır.

Bitkinin en büyük zararlarında biriside kırmızı örümcek ve unlu bittir. Birde sulama ve ortamdaki ısı ve sıcaklık farklılığından dolayı mantar zararlılardan çok etkilenmektedir. Bitki üzerinde görülen bu zararlılara anında müdahale yapıldığında yani ilaçlama yapıldığında bitki sağlığına tez zamanda kavuşur.

ÇİCEKLERİN POZİTİF ENERJİSİ SİZİ SEVGİ İLE SARMASI NİYETİYLE…….

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////PEYZAJ MİMARI