Ankara Portakal Hafız Konağın'da Sona Yaklaşıldı

Portakal Hafız Konağın'da Sona Yaklaşıldı

11.12.2017 - 14:47 | Son Güncellenme:

.

Portakal Hafız Konağında Sona Yaklaşıldı

KOCAELİ (AA) - Kocaeli'nin İzmit ilçesinde tarihi Portakal Hafız Konağı'nın rekonstrüksiyon çalışmalarında sona gelindiği bildirildi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve beraberindeki heyet, 19. yüzyıl Türk konut mimarisinin özelliklerini taşıyan İzmit Portakal Hafız Konağı'nın son durumunu yerinde denetlediği belirtildi.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği Dönem Başkanı (TDBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, burada yaptığı açıklamada, Atatürk’ün de kaldığı konağın yakın zamanda hizmete gireceğini, halkın kullanımına açık olacağını kaydetti.

Aslına uygun olarak rekonstrüksiyon çalışmaları yapılan Portakal Hafız Konağı'nın, Sırrı Paşa Konağı'ndan sonra Kocaeli’ye kazandırılan en önemli eserlerden bir tanesi olacağını ifade eden Karaosmanoğlu, konağın genel anlamda projedeki işlerin bitmesiyle birlikte eski görkemli görünüşüne de kavuştuğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

- Tarihçe

Konak, dönemin Valisi Mutassarrıf Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Konağın yapımı 1860 yılları öncesine dayanmaktadır.

Hafız Rüştü Efendi (Portakal Hafız), Hasan Paşa’nın damadıdır. Hasan Paşa ölünce erkek evladı olmadığı için Portakal Hafız yerleşmiş ve konak bu isimle anılmıştır. Portakal Hafız, 1908 yılında Meclisi Mebusanda 1. devre milletvekili olarak görev almıştır.

Konağın tarihteki belgeli kayıtları 1926 hali hazır ve 1938 imar planı göstermektedir. 1940’ta kamulaştırılan konak 1935 ve 1967’de onarım görmüş, 1970 yılında bir yangın geçirmiş ve yeniden 2 katlı olarak yapılmıştır.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 yılında kamulaştırılan konak, projeleri yeniden aslına uygun 3 katlı olarak revize edilerek yapımına başlandı.