Siyaset Protokolde numara ayarı

Protokolde numara ayarı

17.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesiyle Başkent Protokol Listesi’nin 2, 3 ve 4. sıralarında değişiklik yapılması zorunlu hale geldi. Protokol listesinde 2. sırada bulunan Başbakanlık kurumu lağvedilirken, 3. sırada bulunan Genelkurmay Başkanı’nın konumu Milli Savunma Bakanı’na bağlanması nedeniyle değişti. 4. sırada bulunan Anamuhalefet Partisi Başkanı sıfatı ise hükümetin Meclis içinden çıkmaması nedeniyle ortadan kalkacak.

Protokolde numara ayarı

Devletteki hiyerarşiye uygun şekilde hazırlanan Başkent Protokol Listesi, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak uygulamaya sokuluyor. Protokol listesindeki değişiklikler de Cumhurbaşkanı tarafından yapılıyor. En tepedeki isim olan Cumhurbaşkanı’na, protokol sıralamasında numara verilmiyordu. Türkiye’de yıllardır uygulanan ve yürürlükte olan protokol listesinde; birinci sırada Meclis Başkanı, ikinci sırada Başbakan, üçüncü sırada Genelkurmay Başkanı, dördüncü sırada Anamuhalefet Partisi Başkanı ve beşinci sırada eski cumhurbaşkanları yer alıyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesiyle Başkent Protokol Listesi de yeniden şekillenecek. Sistem değişikliği nedeniyle protokolün 2, 3 ve 4 nolu sıralamasında ilginç bir durum oluştu.

Haberin Devamı

Partiler sıralanacak

Protokolde ikinci sırada Başbakan yer alıyordu. Ancak Başbakanlık kurumu ortadan kalktığı için artık porotokolün ikinci sırası boşaldı. Üçüncü sırada yer alan Genelkurmay Başkanı’nın yeni protokolde yerini koruması ise sistemin mantığı açısından imkansız hale geldi. Genelkurmay Başkanı, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Milli Savunma Bakanı’na bağlandı. 24 Haziran seçiminden sonra oluşan parlamento, yeni sisteme göre şekillendi. Yeni kurulan hükümet, Meclis’in içinden çıkmadı. Bu nedenle hükümet, Meclis’ten güvenoyu da almadı. Hükümet Meclis’in içinden çıkmadığı için iktidar partisi ile anamuhalefet partisi kavramlamlarının da siyasi ve hukuki çerçevesi değişti.

Uyum düzenlemeleri çerçevesinde siyasi partilerle ilgili mevzuatla Meclis İç Tüzüğü’nde değişiklik yapılacak. Meclis’teki partiler; Ak Parti birinci parti, CHP ikinci parti, HDP üçüncü parti, MHP dördüncü parti ve İYİ Parti beşinci parti olarak sıralanacak. Anamuhalefet partisi unvanı kalkacağı için protokol listesinin 4. sırasında da boşluk oluşacak.

Haberin Devamı

Listede ilk 20

Yürürlükte bulunan ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uygun olarak değiştirilecek 83 kişilik protokol listesinin ilk 20 sırası şöyle:

1 TBMM Başkanı

2 Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı

3 TSK Genelkurmay Başkanı

4 Ana Muhalefet Partisi Başkanı

5 Eski cumhurbaşkanları

6 Anayasa Mahkemesi Başkanı

7 Yargıtay Birinci Başkanı

8 Danıştay Başkanı

9 Bakanlar Kurulu üyeleri

10 Türk Silahlı Kuvvetleri kuvvet komutanları

11 Orgeneraller ve oramiraller

12 YÖK Başkanı

13 TBMM Başkanvekilleri

14 TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanları

15 TBMM Kâtip Üyeleri ve İdare Amirleri

16 TBMM’de temsil edilen siyasi partilerin genel başkanları

17 TBMM siyasi partiler grup başkanları ve başkanvekilleri

18 TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin genel başkan yardımcıları

19 TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin genel sekreterleri

20 TBMM üyeleri