Dünya Putin’den Trump’a İran öğüdü

Putin’den Trump’a İran öğüdü

27.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’la nükleer anlaşma konusunda görüşmeler için kapıları kapatmadığını, ancak, anlaşmaların muhafaza edilebilmesi için, durumu kötüye götürmemek gerektiğini söyledi.

Putin’den Trump’a İran öğüdü

Rusya’nın St. Petersburg kentindeki Uluslararası Ekonomi Forumu’nda (SPIEF) soruları yanıtlayan Putin, İran’la yapılan nükleer anlaşmaya da değindi. Sputnik’in haberine göre Rusya lideri, “ABD Başkanı (İran’la müzakerelerde) görüşmeler için kapıları kapatmıyor. Mesele şudur ki, bu anlaşmanın birçok yanı kendisine uygun değil, fakat prensipte İran’la anlaşmaya varılabileceği olasılığını dışlamıyor. Şayet bir şeyi muhafaza etmek istiyorsak, durumu fazladan kötüleştirmek değil, kapıları müzakere süreci ve nihai sonuç için açık bırakmak gerekiyor. Ben hala her şeyin kaybedilmediğini düşünüyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dengeler değişebilir

Putin, dünya petrol pazarında dengelerin şimdilik korunduğunu da hatırlatırken, ancak bu durumun, İran’la yapılan anlaşmanın muhafaza edilip edilmemesine bağlı olacağını da sözlerine ekledi.

Zehirlenen eski Rus casus Sergey Skripal olayına ilişkin gelişmelere de değinen Putin, bu konudaki konuşmaların, ülkelerin arasındaki ilişkileri kötüleştirmekten başka sonuç vermediğini söyledi ve görüşmelere son verme çağrısında bulundu. Putin, “Bu konuda ya birlikte objektif ve tam teşekküllü bir soruşturma yapılmalı veya bu konudaki konuşmalara bir son verilmeli” ifadelerini kullandı. Rus lider, “Savaşta kullanılan zehirli maddeler konusunda uzman değilim, fakat görebildiğim kadarıyla eğer savaş kimyasalı kullanılıyorsa bu saldırının mağdurları neredeyse hemen olay yerinde ölüyor. Böyle bir şey olmadı. Hem Skripal, hem de kızı hayatta ve hastaneden taburcu oldu. Kızı gayet iyi görünüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Öte yandan Batı ülkelerini de uyaran Putin, Moskova’yla ilişkilerde kırmızı çizginin geçilmemesi gerektiğini söyledi. Putin, NATO genişlemesinin, ülkesi için tehdit taşıdığını belirterek, “NATO’nun sınırlarımıza dayanması yetmiyormuş gibi, Ukrayna’yı da içine katacakları ve oraya radarlarla füze savunma sistemleri yerleştirildiği yönünde şüpheler oluştu” dedi. Rus lider, “Sınırlar vardır... Kırmızı çizgiyi geçmemek gerekir. Gelin, bizim çıkarlarımıza da saygıyla yaklaşalım” ifadesini kullandı.