Kadın Sağlığı Rahimde perde nedir, nasıl belli olur?

Rahimde perde nedir, nasıl belli olur?

26.12.2018 - 11:06 | Son Güncellenme:

Rahimde meydana gelen anormalliklerden biri olan ve hamile kadınlarda düşüğe neden olan rahimde perde hastalığı ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Rahimde perde nedir, rahimde perde neden olur sorusunun cevaplarını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Billur Küpelioğlu açıkladı. İşte rahimde perde ile ilgili tüm merak edilen soruların cevapları…

Rahimde perde nedir, nasıl belli olur

Rahimde perde hamile kadınlarda düşüğe ve erken doğuma neden olabilen, oldukça tehlikeli bir sağlık sorunudur. Rahimde perde oluşumu genellikle pelvik muayeneler sırasında tesadüfen ortaya çıkar. Rahimde perde nedir, rahimde perde neden olur, rahimde perde oluşumunun tedavisi var mıdır gibi soruların cevaplarını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Billur Küpelioğlu açıkladı.

Serpil Dokurel – PembeNar Özel

Rahimde perde nedir?

Septum uteri, rahimin en yaygın şekil bozukluğudur, rahim içini yukardan aşağı doğru ikiye bölen ve rahim içi boşluğunu daraltan, bağ ve kas hücrelerinden oluşmuş bir dokudur.

Rahimde perde neden olur?

Doğum öncesi embriyo gelişim döneminde oluşan bir anomalidir. Rahim oluşurken, rahim ağzı (serviks) ve rahim Müller kanalı dediğimiz iki ayrı kanal şeklinde oluşmaya başlar, daha sonra bu iki kanal ortada birleşip kaynaşır ve zamanla aşağıdan yukarı doğru giderek incelir ve kaybolur, tek bir rahim ağzı ve rahime dönüşür. Septum uteride bu birleşme ve kaynaşma tam olarak gerçekleşmez.

Rahimde perde oluşumunun tedavisi var mıdır?

Histeroskopik yöntemle cerrahi kesi olmaksızın tedavi yapılır. Bu yöntemde rahim içine ışıklı bir aletle bakılarak septum kesilir. Bu teknik minimal invaziv olup aynı gün eve dönülebilir. Operasyon sonrası sağlıklı gebelik yaşama şansı, daha önce tekrarlayan düşük öyküsü olanlarda yüzde 60-80’dir. Daha önce gebe kalamayanlarda gebe kalabilme olasılığı ise yüzde 30 düzeyindedir.

Rahimde perde kısırlık yapar mı?

Perdeli bölme, yeterince damar içermediğinden bebeğin rahimde yerleşmesi için uygun bir alan değildir, bebeğin rahimde tutunması güçleşir, bu da gebe kalmayı zorlaştırır, bebek bu perdeli bölmeye tutunsa bile yeterince beslenemez ve gebelik düşükle sonuçlanır. Bebeğin gelişimi için gerekli rahim içi boşluğu perde nedeni ile daralmış olduğundan tekrarlayan düşük ve erken doğum riski yüksektir.

Rahimde perde nedir, nasıl belli olur

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Billur Küpelioğlu

Rahimde perde oluşumu herhangi bir belirti verir mi?

Düşük yapması dışında belirti vermez, bazen rahim ağzı ve vajinayı içerecek kadar derin bir septum varlığında pelvik muayene esnasında tesadüfen tanı konulabilir. Gebelik isteği olmayan bir kadında tedavi gerekmez. Ancak gebelik arzusu varsa cerrahi tedavi sağlıklı bir gebelik şansını kayda değer düzeyde arttırır.

Rahimde perde ultrasonda belli olur mu?

Dikkatli bir vajinal ultrason ile tanı konabilirim tanıyı kolaylaştırır. Histerosalpingografi dediğimiz X ışınları ile rahim içi ve kanalları görüntüleme tekniği de tanıda kullanılabilir.

Yazarlar