Dini Bilgiler Ehl-İ Rey Nedir? Ehli Rey Temsilcileri Kimlerdir?

Ehl-İ Rey Nedir? Ehli Rey Temsilcileri Kimlerdir?

26.05.2021 - 14:20 | Son Güncellenme:

Ehl-i Rey, dirayet Ehli ismi ile de bilinmektedir. Bu ekol akılcı İslam ya da modernist İslam olarak da isimlendirilmektedir. Ehl-i Hadis ekolüne karşı kurulmuş olan bir ekoldür. Ahl-i Rey nedir? Ehl-i Rey temsilcileri kimlerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Ehl-İ Rey Nedir Ehli Rey Temsilcileri Kimlerdir

 Ehl kelimesi taraftar ya da sahip anlamına gelmektedir. Ehl-i Hadis ise hadis taraftarı anlamına gelmektedir. Ehl-i Rey ise re'y taraftarı olan kimse anlamına gelmektedir. 

Haberin Devamı

 Ehl-i Rey Nedir?

 Fıkıh sözlüğünde kişilerin problemlerini çözen, dini hükümleri insanlara iletirken kişisel görüşlerini eklemeyen, hadisleri kendilerine yol edinen alimlere Ehl-i Hadis denmektedir. Hadisi kabul eden ancak kendi kişisel görüşlerini de ekleyen alimler ise Ehl-i Rey olarak isimlendirilmektedir.

 Fıkıh tarihine bakıldığı zaman Hicaz Mektebi mensuplarının genel olarak Ehl-i Hadis temsilcileri olduğu görülmektedir. Buna nazaran Irak Mektebi mensuplarının ise Ehl-i Rey olduğu görülmektedir.

 Ehl-i Hadis imamı olarak İmam Malik, Ehl-i Rey imamı olarak ise Ebu Hanife kabul edilmektedir. Ancak bu bir genellemedir. Çünkü bakıldığında İmamın Malik'in ehl-i rey olduğu konular, İmam Ebu Hanif'in ise Ehl-i hadis olduğu konular bulunmaktadır. 

Haberin Devamı

 Ehl-i Rey savunucuları amaç ve anlam tutarlılıklarına önem vermektedir. Yani bu alimler bir hadisi anlamaya çalışırken bu hadisin ne amaçla söylendiğine de bakmaktadırlar. Ehl-i Rey genel olarak Irak bölgesinde gelişim göstermiştir. 

 Irak Mektebi hadisleri daha az kullanmıştır. Bunun nedeni ise orada Ibn Mesud isimli reye çokça yer veren bir sahabenin üstatlık etmesinden kaynaklanmaktadır. Bunun yanında Irak bölgesi, Hicaz bölgesine göre sünnet konusunda çok daha fakir olan bir ülkedir. 

 Ehli Rey Temsilcileri Kimlerdir?

 Ehl-i Rey yaklaşımının en önemli temsilcileri arasında Hz. Ayşe bulunmaktadır. Hz. Ayşe, Hz. Muhammed'in (SAV) ölümünün ardından da halifelerin ve bir takım Sahabelerin söylediği hadislerde karşı çıkmış ve bu hadislerde düzeltmeler yapmıştır.