Dini Bilgiler Geçmiş Namazların KazasıNasıl Yapılır? Namaz Borçları Nasıl Ödenir?

Geçmiş Namazların KazasıNasıl Yapılır? Namaz Borçları Nasıl Ödenir?

10.04.2021 - 02:39 | Son Güncellenme:

Namazını vaktinde kılamamış olan kişinin bir vakit namazını vaktinin dışında kılması durumunda o namazı kaza etmiş olur. Bunun anlamı ise vakit namazını vaktinin dışında kılma işlemine kaza denilmektedir. Bu anlamda Müslümanlar arasında en fazla merak edilen sorulardan olan Geçmiş namazların kazası nasıl yapılır? Namaz borçları nasıl ödenir sorularının yanıtlarını derledik.

Geçmiş Namazların KazasıNasıl Yapılır Namaz Borçları Nasıl Ödenir


Bir kimse vakti girdiğinde kılınmamış olduğu namazın vaktinin dışında kılarsa o namazı kaza etmiş olur. Buna göre vakit namazının vaktinin dışında kılınmasına kaza denilmektedir.

Geçmiş Namazların Kazası Nasıl Yapılır?

Geçmiş namazların kazasının kılınması o namazın farz rekatlarını kılmak suretiyle gerçekleştirilir. Buna göre kaza edilecek olan vakit namazının farzları nasıl kılınmakta ise, aynı şekilde kaza namazı da kılınır.

Sabah Namazının kazasının kılınması: 2 rekât farzının kılınması şeklinde olur.
Öğle Namazının kazasının kılınması: 4 rekât farzının kılınması şeklinde olmaktadır.
İkindi Namazının kazasının kılınması: 4 rekât farzı kılınması şeklindedir.
Akşam Namazının kazasının kılınması: 3 rekât farzının kılınarak olur.
Yatsı Namazının kazasının kılınması: 4 rekât farzının kılınmasıyla gerçekleşir.
Vitir Namazının kazasının kılınması: 3 rekât olarak ve aynı şekilde olur.

Namaz Borçları Nasıl Ödenir?

Vakit namazlarının bu farzlarının kazalarının kılınış şekli vakit namazlarıyla aynı şekilde olur. Bu şekilde namaz borçları ödenir. Kaza namazında kılınan bu farzların kılınışı ise vakit namazının farzlarının kılınışıyla aynı şekilde olmaktadır. Buna göre kazaya kalmış olan vakit namazın kılınma biçimi, vaktinden eda edilecek olan vakit namazının kılınmasıyla aynı şekildedir. Kaza namazının kılınmasını tek ayrımı kaza namazlarında kaza edilmiş olan vakit namazının yalnızca farzlarının kılınıyor olmasıdır.

Kazaya kalmış durumda olan namazlarda niyet, vakit namazlarda olduğu gibi şart olmaktadır. Fakat kazaya kalan namazların çok olması durumunda ve tayini mümkün olmaması halinde niyetleri "kazaya kalmış ilk" veya "kazaya kalmış son" namaz olarak yapmak uygun olmaktadır.

Kaza olarak kılınacak olan namazlarının evde kılınması çok daha uygundur. Bunun sebebi kazaya namaz bırakmakla büyük bir günah işlenmiş olmasıdır ve bu günahın teşhir edilmemesi gerekmektedir.

Kaza namazlarının kılınması gereken belirli vakitleri yoktur. Üç kerahet vakti haricinde her vakitte kaza namazı kılınabilmektedir. Kaza namazı kılarak namaz borçlarını ödemeye çalışmak nafile namaz kılmaktan daha iyidir. Ancak kaza namazı kılmak gayesiyle farz namazların müekked ve gayr-i müekked sünnetlerini terk etmek doğru bir davranış olmamaktadır.