Dini Bilgiler Tırnak yemek orucu bozar mı? Oruçluyken dişle tırnak koparmak orucu etkiler mi? Diyanet yanıtladı

Tırnak yemek orucu bozar mı? Oruçluyken dişle tırnak koparmak orucu etkiler mi? Diyanet yanıtladı

11.03.2024 - 11:32 | Son Güncellenme:

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayında merak konusu olan sorular peş peşe araştırılmaya başladı. Oruç tutan vatandaşların gün içerisinde öğrenmek istediği bilgiler oluyor. Orucunun kabul olacağından emin olmak isteyen vatandaşlar, oruç bozan unsurları araştırıyor. Peki Tırnak yemek orucu bozar mı? Oruçluyken dişle tırnak koparmak orucu bozar mı?

Tırnak yemek orucu bozar mı Oruçluyken dişle tırnak koparmak orucu etkiler mi Diyanet yanıtladı

Kötü bir alışkanlık olan tırnak yemek ve ya dişiyle tırnak koparma durumu Ramazan ayında merak konusu oldu. Oruç tutan vatandaşların cevabını öğrenmek istediği Tırnak yemek orucu bozar mı? Oruçluyken dişle tırnak koparmak orucu bozar mı? sorular gündeme geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı geçtiğimiz dönemlerde konuya ilişkin fetva yayınlamıştı.

Haberin Devamı

TIRNAK YEMEK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı, geçmişte tırnak yeme alışkanlığı için fetva yayınlamıştı. Diyanet'in fetvasına göre, tırmak yemek ve tırnağı yutmak orucu bozar.

Diyanet'in fetvasında, "Oruçlu kimse tırnağını ve dudağından bir parça yutsa orucu bozulur. Ağzın içinde bir parça yutsa bozulmaz. Ağız bazen bedenin içi sayılır. Bunun için oruçla kimse, tükürüğünü yutarsa orucu bozulmaz" şeklinde aktarılıyor.

TAKMA TIRNAK ORUCU BOZAR MI?

Abdest veya guslün geçerli olması için suyun, bedenin veya abdest organlarının yıkanması gereken kısmın her tarafına ulaşması gerekir. Yıkanması gereken yerlerde kuru yer kalırsa gusül ve abdest geçersiz olur. Abdest alacak veya gusledecek kimsenin bedeninde, suyun deriye ulaşmasını engelleyecek bir şey varsa önce onu gidermesi gerekir. (Müslim, Tahare, 31; Ebu Davut, Taharet, 99; Ali el-Kari, Fethu babi’l-İnaye, I, 31).
Bu itibarla, güzellik amacı ile tırnakların üzerine yapıştırılan yapay tırnaklar suyun kişinin kendi tırnağına ulaşmasına engel olacağı için gusül ve abdeste de engel olur.

Haberin Devamı

Ancak tedavi amacı ile zorunlu olarak bedene takılan veya yapıştırılan kalıcı materyal ise suyun bedene ulaşmasına engel olsa bile, gusül ve abdeste engel olmaz. Böyle durumlarda takılan veya yapıştırılan şeyin üstünün yıkanması, bu da mümkün olmazsa üzerinin mesh edilmesi yeterlidir. Çıkarılıp takılabilen tırnakların ise abdest ve gusül için çıkartılıp altlarının yıkanması gerekir. Takma tırnak oruç tutmaya engel değildir. Zira yeme içme gibi bir işlem değildir.

Yazarlar