Dini Bilgiler Vitir Namazı Nasıl Kılınır? Vitir Namazı Kaç Rekattır, Ne Zaman Kılınır?

Vitir Namazı Nasıl Kılınır? Vitir Namazı Kaç Rekattır, Ne Zaman Kılınır?

21.05.2021 - 05:41 | Son Güncellenme:

Vitir namazını ve nasıl dua edeceğinizi öğrenmek önemlidir. Bunun diğer günlük İslami dualardan biraz farklı olduğunu biliyorsunuzdur. Vitir duasının Yatsı Salah'ın bir parçası olduğu düşünülüyor. Fakat bu tamamen doğru değildir. Vitir namazı, yatsı namazından sonra sabaha kadar kılınabilir. Peki, nasıl kılınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Vitir Namazı Nasıl Kılınır Vitir Namazı Kaç Rekattır, Ne Zaman Kılınır


Peygamber Efendimiz bir sahih hadisinde Vitir Salah'ın önemi ile ilgili olarak “Vitir her Müslüman için bir görevdir.” Buyurmuştur.

Vitir Namazı Nasıl Kılınır?

Her dua, bir Müslüman için yaratıcısı ile ilişkisini derinleştirmeye yatırım yapmak için bir fırsattır. Çocuk olduğunuz dönemlerde duaları bir görev veya angarya olarak görmüş olabilirsiniz. Ancak bakış açımızı değiştirirsek ve neden dua ettiğimizi anlamak için zaman ayırırsnız, o zaman dualarımızla daha disiplinli ve tutarlı olabilirsiniz.

Kuran bize namazın sabır kazanmanın bir kaynağı olabileceğini, müminin kalbine sükunet getiren manevi bir eylem olduğunu ve kendini arınmanın bir yolu olduğunu öğretir. İslam alimlerine göre Vitir, tek sayıda rekatta tamamlanması gerekmektedir. En yaygın uygulama Vitir için üç rekat dua etmektir ve bunu tamamlamanın iki yolu vardır.

Haberin Devamı

Birinci yol, ikinci rekatta teşadud için oturmadan üç rekat kılmaktır,

İkincisi ise, Vitir için tashadud ve tasleem ile iki rekat kılınabilir. Sonra bir rekât ile tashadud ve tasleem ile tekrar edilir.


İkişer ikişer namaz kılmak ve vitiri bir rekatla bitirmek Hz.Muhammed'in sünnetidir. Başka bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimizin bir namazda beş, yedi ve hatta dokuz rekat namaz kıldığı ve bunları taslim ile ayırmadığı belirtilmiştir.

Niyet ettikten sonra kaç rekat namaz kılacağınızı belirleyin. İlk iki rekatı normal farz namazında olduğu gibi kılın. Vitir namazının üçüncü Rekatında Fatiha suresi ve ardından Kuran'dan birkaç ayet okunur, ardından tekbir "allahu ekber" söylenir. Rükü için aşağı inmek yerine, ellerinizi kulak loblarınıza doğru kaldırın ve göğsünüzde birleştirin. Burada Vitir duasını okumak sünnettir. Namaz kıldıktan sonra namaz kılmaya devam edilir ve tasleemle bitirilir. Vitirin üç rekatı için, ilk rekatta Al-A'la Suresi, ikinci rekat Al Kafirun, ve ardından İhlas Suresi okumak, Hz.Muhammed'in sünnetidir.

Vitir Namazı Kaç Rekattır, Ne Zaman Kılınır?

Vitir namazı genel olarak üç rekat şeklinde kılınır. Tek sayıda ve tek rekatta kılınması gerekiyor. Vitir namazı yatsı namazından sonra ve sabah namazına kadar olan sürede, gecenin herhangi bir vaktinde yapılabilir. Peygamber Efendimiz, bazen üç birim namaz kılar ve sonunda bir tashahhud için otururdu. Diğer zamanlarda iki birim dua eder ve ardından tashahud için otururdu. Daha sonra iki birim namazını teslimi ile tamamlardı. Sonra ayağa kalkar ve kendi başına başka bir tashahhud ve taslîm ile bir birim daha dua ederdi.