Ramazan DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI? Oruçluyken diş fırçalanır mı? Diyanet merak edilen soruları yanıtladı

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI? Oruçluyken diş fırçalanır mı? Diyanet merak edilen soruları yanıtladı

11.03.2024 - 11:30 | Son Güncellenme:

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlar orucu bozan durumlarla ilgili bazı ayrıntıları merak ediyor. En çok araştırılan sorulardan birisi de 'Diş fırçalamak orucu bozar mı?' Diyanet açıkladı. İşte diş kanaması, diş tedavisi ve oruçluyken diş fırçalamak ile ilgili sorulan sorulara yanıt...

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI Oruçluyken diş fırçalanır mı Diyanet merak edilen soruları yanıtladı

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Oruçluyken diş fırçalanır mı, diş kanaması orucu bozar mı? İşte Diyanet tarafından yapılan açıklama.

Haberin Devamı

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.

DİŞ KANAMASI ORUCU BOZAR MI?

Diş kanaması orucu bozmaz. Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması hâlinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz (Haddâd, el-Cevhera, I, 173).

DİŞ TEDAVİSİ YAPTIRMAK ORUCU BOZAR MI?

Sırf diş tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz. Tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmazlar. Ancak tedavi sırasında yapılan başka işlemler sebebi ile -mesela ağız su ile çalkalanırken- boğaza su, kan veya tedavide kullanılan maddelerden biri kaçarsa oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.