Referandum Diyarbakır BDP binasına PKK flamaları asıldı, 5 bin kişi kutlama yaptı

Diyarbakır BDP binasına PKK flamaları asıldı, 5 bin kişi kutlama yaptı

12.09.2010 - 23:46 | Son Güncellenme:

Demirtaş: Demokratik özerkliğe kadar mücadeleye devam

Diyarbakır BDP binasına PKK flamaları asıldı, 5 bin kişi kutlama yaptı

DİYARBAKIR’da referandumun ardından BDP il binasına PKK flamaları asılırken, marşlar çalınıp, havai fişek gösterileri yapıldı. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Halkımızı kutluyorum. Bu başarıyı demokratik özerklikle taçlandırana kadar mücadeleye devam diyoruz“ dedi. BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışınak da, halkın demokratik özerk Kürdistan isteğini dile getirdiğini söyledi.

Diyarbakır’da oy verme işlemi sona erdikten sonra yaklaşık 5 bin kişi BDP il binası önünde toplanarak halaylar çekip, Abdullha Öcalan posterleri açtı. Sık sık PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atılırken, BDP otobüsünden de PKK marşları çalındı. Büyük boy PKK flamaları parti binasına asılıp, BDP otobüsünden ‘Ey Rakip’ marşı çalınırken, havayi fişek gösterisi düzenlendi.

DEMİRTAŞ: PKK VE ÖCALAN MUHATAPTIR BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yardımcısı Gültan Kışınak ile düzenlendiği basın toplantısında şunmları söyledi: “Referandum da güvenlik tedbirleri gereğinden fazla abartıldı. Halkın güvenliğini sağlamaktan çok, halkın güvenliği tehdit edildi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker 40 polisle gezerek, her gittiği yerde yanındaki polislere oy kullandırmak istemiştir, buna rağmen boykot etkili olmuştur. Tüm Türkiye gördü ki partimiz de, halkımız da aldatmaya, baskıya teslim olmuyor. AKP’nin oyunu da halkımız tarafından itibar görmüyor. Başbakan’ın artık çatışmacı dili bırakması lazım. Kürt sorunu konusunda en acil olan barış konusudur. 20 Eylül’de ateşkes sona eriyor. Başbakan’ın artık ateşkesle ilgili somut değerlendirme yapması gerek, ayakları havada bir açıklama olmamalı bu. Hükümet artık BDP’nin tabanının Kürtlerin önemli bir kısmının bu sorunu diyalogla, irade olarak gösterdikleriyle, müzakere yapılmasını istediğini görmelidir. Kürtler savaş istemiyor, Kürtler diyalog ve müzakerede ısrarcıdır. Barışın sağlanması için PKK ve Sayın Öcalan muhataptır, bu boykot sonuçları da bunu ortaya çıkarmıştır.” ÖZERKLİK TALEBİ Referandumda demokratik özerklik talebini ortaya koyduklarını belirten Selahattin Demirtaş şöyle devam etti: “Ana dilde eğitim, barış isteyen sandığa gitmesin dedik. Halkımız bu çağrımıza uydu. Bu bilinçsizce oluşmuş bir tavır değildir. Bu bilinçli siyasi bir tutumdur. Gece gündüz halkın iradesine saygıdan söz eden Başbakan bu tabloyu görmelidir. Sandığa gitmek isteyen herkes sandığa gitmiştir. Baskı, tehditten kimse bahsedemez. Eğer güvenlik güçlerinin baskısı olmasaydı, sandığa gitmeyenlerin oranı daha da fazla olurdu. Türkiye’de yeni bir anayasayla barış ve kardeşlik isteyenler boykotla kazanmıştır.” Yeni bir anayasa hazırlık platformunun oluşturulması gerektiğin savunan Demirtaş, “Hükümet eğer samimiyse, yeni bir anayasa konusunda, Kürt sorununun barışçıl çözümü konusunda samimiyse partimiz bu platformda yer almaya hazırdır. Bu başarıyı demokratik özerklikle taçlandırana kadar mücadeleye devam diyoruz” dedi.

‘TALEBİMİZİN ARKASINDA HALK DESTEĞİ VAR’
Parti binası önündeki parti otobüsü üzerinden Selahattin Demirtaş ile birlikte halkı selamlayan BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak da Türkiye’de demokratik iradenin gücünün, kalbinin Diyarbakır olduğunu savunarak şöyle konuştu: “Ben inanıyorum ki Türkiye’de demokrasi isteyenler, barış isteyenler, özgürlük isteyenler bugün Amed’le (Diyarbakır) gurur duyuyor. Amed öylesine bir kent ki zulme hiç bir zaman boyun eğmedi, iradesini hiç bir zaman satmadı, yalan propandaya hiç bir zaman kanmadı. Bunu bir kez daha kanıtlandınız. Biz neleri istediğinizi meydanlarda haykırdık. Onun için bugün ortaya çıkan boykot tavrının arkasında, bu meydanlarda haykırdığımız siyasal talepleriniz var. Türkiye’de tüm kimliklere, kültürlere tüm inançlara özgürlük ve eşitlik istiyoruz, Bugün boykot tavrının arkasında Kürt kimliğine özgürlük vardır. Çoğulcu bir anayasa, eşitlikçi bir anayasa, ana dilde eğitim, demokratik özerklik ve demokratik özerk Kürdistan talebi vardır. Biz siyasal taleplerimizi halkın onayına sunduk ve bugün görüyoruz ki bu siyasal taleplerin etrafında, kenetlenmiş güçlü bir halk desteği var.”

Haberin Devamı

Diyarbakır'da 'Hayır' yok gibi

BDP'nin boykot çağrısına seçmen ne yanıt verdi? İşte güçlü olduğu illerdeki durum:

20:20 | 12 Eylül 2010

BDP'nin güçlü olduğu illerde katılımın en düşük olduğu il, yüzde 7.12 oranla Hakkari. Diyarbakır'da ise katılım oranı yüzde 35'lerde. Katılım oranının düşük olduğu bu illerde sandığa giden seçmenin tercihi ise açık farkla Evet oldu.

Hakkari
Evet Oranı % 93,47
Hayır Oranı % 6,53
Katılım Oranı % 7,12

Şırnak
Evet Oranı % 89,09
Hayır Oranı % 10,91
Katılım Oranı % 22,48

Diyarbakır
Evet Oranı % 94,14
Hayır Oranı % 5,86
Katılım Oranı % 35,76

Batman
Evet Oranı % 94,67
Hayır Oranı % 5,33
Katılım Oranı % 39,37

Mardin
Evet Oranı % 93,62
Hayır Oranı % 6,38
Katılım Oranı % 43,26

Van
Evet Oranı % 94,43
Hayır Oranı % 5,57
Katılım Oranı % 43,54

Siirt
Evet Oranı % 95,08
Hayır Oranı % 4,92
Katılım Oranı % 50,96

MuşEvet Oranı % 92,05
Hayır Oranı % 7,95
Katılım Oranı % 53,86

Iğdır
Evet Oranı % 52,53
Hayır Oranı % 47,47
Katılım Oranı % 55,49

Ağrı
Evet Oranı % 95,63
Hayır Oranı % 4,37
Katılım Oranı % 56,83

Şanlıurfa
Evet Oranı % 94,44
Hayır Oranı % 5,56
Katılım Oranı % 69,84