06.03.2024 - 00:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Anadolu 17. SULH HUKUK MAHKEMESİNDEN

 

İstanbul Anadolu 17. SULH HUKUK MAHKEMESİNDEN

ESAS NO : 2019/2717 Esas
KARAR NO : 2023/1985
MİRASÇILAR : 1- DANIELA ÖZLEM ÖZKAY VILLA - 33401469954
2- FERUDUN SEZER ÖZKAY - 12934016668
3- KANBER ESER ÖZKAY - 12937016504

Mahkememizde açılan Vasiyetname Açılması (Noter) davasında verilen kararı bir kısım mirasçılar vekili Av. Abdullah Atilla Metin tarafından istinaf kanun yoluna başvurulmuş olmakla,
İstinaf dilekçesi ile;
Usule İlişkin itirazlarımız:
Davaya konu olan vasiyetnameye ilişkintarafımızca müvekkiller lehine vasiyetnamenin iptali davaları açılmıştır. Bu davalara ilişkin dosya bilgileri şu şekildedir:
İstanbul Anadolu 25. Asliye Hukuk Mahkemesi 2023/687 E.
İstanbul Anadolu 14.Asliye Hukuk Mahkemesi 2024/68 E.
Vasiyetnamenin iptali davaları halen DERDEST olup bu davalara ilişkin hukuki süreç kesinleşmeden vasiyetnamenin açılması(okunması) kararı HUKUKA AYKIRIDIR. Vasiyetnamenin iptali davalarının bu davada BEKLETİCİ SORUN YAPILMASI GEREKMEKTEDİR. Buna ilişkin:
Mirasbırakanın iradesinin sakatlanmış olması vasiyetnamenin iptal sebebi olup, vasiyetnamenin iptali davasının açılması da vasiyetnamenin açılması ve tenfizi davalarının OLUMSUZ ŞARTLARI arasında yer almaktadır ve BEKLETİCİ SORUN YAPILMASI gerekmektedir. YARGITAY YERLEŞİK İÇTİHATLARI DA BU YÖNDE HÜKÜMLER VERMEKTEDİR. Tüm bu yönleriyle ve yukarıda ayrıntılı izah edilmiş nedenlerle İstanbul Anadolu 17.Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından kurulan 2019/2717 E., 2023/1985 K. Sayılı hüküm YASAYA,USULE VE HUKUKA AYKIRIDIR, KALDIRILMASI GEREKMEKTEDİR.
Esasa İlişkin İtirazlarımız
Vasiyetname bir ölüme bağlı tasarruf biçimidir. Vasiyetnamede açıklanan miras bırakanın son arzularıdır. Bu son arzular miras bırakanın gerçek iradesini yansıtmalı ve miras bırakan vasiyetnameyi fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı bir vaziyetteyken oluşturmalıdır. Aksi halde ölüme bağlı tasarruf geçersizdir. Buna ilişkin:
Vuku bulan olayda da dava konusu olan vasiyetname müteveffa Rezan ŞUARİZADE'nin GERÇEK İRADESİNİ YANSITMAMAKTADIR. Miras bırakanın vasiyetnamenin düzenlenmesine yönelik iradesi davacı tarafça aldatma, korkutma, zorlama, manipülasyon ve sair çeşitli yollarla sakatlanmıştır. Müteveffanın yasal mirasçılarını mirastan mahrum bırakması için hiçbir sebebi bulunmamakla birlikte ilerleyen yaşı ve sağlık sorunları sebebiyle iradesine yönelik müdahalelerden normalden fazla etkilenmesi pek muhtemeldir.
Muris Mirasbırakan vasiyetnameyi düzenlediği tarihte 83 YAŞINDA bir bireydir. Çeşitli sağlık sorunları ile mücadele eden ve ilaçlar kullanan yaşlı bir kadın için sahip olduğu mallar bir çırpıda gözden çıkarılabilecek kadar değersiz değildir, çünkü o mallar esasında müteveffanın ölmeden önce hayatını idame ettirebilmesinin garantisi olarak varlıklarını sürdürmektedirler. Hal böyleyken ve ORTADA HİÇBİR SEBEP YOKKEN bütün malvarlığını muris ile aralarında kan bağı bile bulunmayan kişilere vasiyet etmesi hayatın olağan koşulları çerçevesinde mümkün değildir. Bu vasiyetnamenin yapılması mirasbırakanın kendini yaşlı ve güçsüz hissetmesinden hareketle davacılar tarafından gerçekleşen manipülasyonlar ve zorlamalar ile sağlanmıştır. Müteveffanın vasiyetnamenin düzenlendiği esnada akıl sağlığı bu işlemi yapmaya yetecek kadar yerinde olmayıp bu husus başlı başına TASARRUF EHLİYETSİZLİĞİ olarakvasiyetnamenin geçersizliği için yeterli bir sebeptir. Buna ilişkin:
Vasiyetname noter işlemleri için muris adına alınan akıl sağlığı raporu Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanesinden alınmış tek hekimli ve yüzeysel bir rapordur. İstanbul gibi nüfus yoğunluğu olan bir şehirde bir devlet sağlık kurumundan pek muhtemel 3 dakika gibi bir sürede incelemenin sonucu alınan basit ve prosedürel bir psikiyatri raporu hiçbir surette kişinin akıl sağlığını ve karar veme yetilerini objektif ve gerçekçi bir şekilde ölçemez. 83 yaşındaki bir bireyin ölümünden sonrası için malvarlığına dair bu derece bir radikal kararı verebilmesi için tüm akli melekelerinin eksiksiz şekilde varlığı ve kişinin kimsenin maddi-manevi tesiri altında kalmadan özgürce iradesi gerekmektedir. Bunların tespiti için de bir psikiyatri raporu yeterli olmayıp, yaşlının yakın geçmişteki hastalıkları başta olmak üzere bütün hastalık hikayesi, tedavileri, ilaçları ve sair etkenleri içeren kapsamlı bir araştırma raporu gerekmektedir. Buna ilişkin:
Yasal mirasçılar murise karşı o hayattayken kan bağından ve akrabalık bağından ileri gelen bütün sorumluluklarını yerine getirmişlerdir. Ne yazık ki davacı tarafın edindiği tutum yaşlı bir kadının sahip olduğu malvarlığına onun yaşlılığından ve buna bağlı sağlık problemlerinden faydalanarak el koymaya çalışan fırsatçı bir tutumdur. Yargıyı yanıltmaya çalışan bu tutuma itibar edilmemesini sayın mahkemeden arz ve talep ederiz Davacı taraf vasiyetnamenin düzenlenmesi için müteveffaya manevi baskı kurarak onun özgür iradesini sakatlamaya çalışmıştır. Müvekiller lehine açılan diğer vasiyetnamenin iptali davaları sürecinde davacı tarafça verilen beyanlarından anlaşılacağı üzere mirasbırakana hayattayken yasal mirasçıları ile ilgili olumsuz telkinlerde bulunmuş ve onu yasal mirasçılarından hem uzaklaştırmaya çalışmış hem de mirasın kendilerine bırakılmasını zorla sağlamışlardır. Bu manevi baskı-manevi ikrah- bir vasiyetnamenin iptali sebebidir. Vasiyetnamenin iptali sebeplerinin teşekkül etmesi halindeVASİYETNAMENİN OKUNMASI (AÇILMASI) KARARI HUKUKA AYKIRIDIR. Buna ilişkin
SONUÇ VE İSTEM: İzah olunan sebeplerle;
1-İstinaf talebimizin KABULÜNE,
2-Usul ve yasaya aykırı bir biçimde verilmiş olanİstanbul Anadolu 17.Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından kurulan 2019/2717 E., 2023/1985 K. Sayılı KARARIN KALDIRILMASINA,
3-Yerel mahkeme kararı ile dava konusu vasiyetnameye dayanarak, özel ve resmi:kurum, kuruluş, daireler, merciler, bankalar, tapu daireleri nezdinde,hukuki hiçbir iş ve işlem, satış, devir, temlik, bilcümle tasarrufi iş ve işlemler yapamamaları ve bu hususta ki tüm yetkileri ilevasiyetnamenin yürürlüğe geçmesi, icrasına ilişkin tüm yetkilerinin DURDURULMASI yönünde İHTİYATİ TEDBİR KARARI VERİLMESİne her türlü yasal, şikayet, müracaat, dava haklarımız saklı kalmak kaydıylasayın mahkemeden vekaleten arz ve talep ederiz.
İstinaf Dilekçesi Mirasçılar Danıela Özlem Özkay Vılla, Ferudun Sezer Özkay, Kanber Eser Özkay' a tebliğ yerine geçmek üzere ilanen tebliğ olunur.09/02/2024

 

#ilangovtr Basın no ILN01996167