Gündem Revani tatlısı nasıl yapılır?

Revani tatlısı nasıl yapılır?

24.04.2018 - 16:40 | Son Güncellenme:

Revani, Türk mutfağına ait şerbetli tatlılardan biridir. Geçmişten günümüze kadar uzanan bir tarihi vardır. Oldukça sevilen bir tatlıdır. Yapımı da oldukça kolaydır. Revani, yıllar geçse de masalarımızı süsleyecek tatlılar arasında yer alır.

Revani tatlısı nasıl yapılır

Revani nedir?

Haberin Devamı

Revani, Osmanlı döneminde Erivan ile Ermenistan’ın fethedilmesinin üzerine sarayda bulunan aşçıların kutlama amacı ile ortaya çıkardıkları bir tatlıdır. Zafer tatlısı olarak da geçer. Kimi kesimde revani yoğurt tatlısı ya da sünger tatlısı olarak da anılmaktadır. Her yörede oldukça sık yapılır.

Revani, Farsçada tereyağı ile yapılan her şey, tereyağlı yemek anlamına gelmektedir. Dilimize de Farsçadan geçmiştir.

Revani tatlısı yapımı için gerekli malzemeler nelerdir?

  • 3,5 su bardağı un
  • 5 çorba kaşığı ince irmik
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (150 gr kadar)
  • 10 adet yumurta
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilin
  • 250 gr kaymak (3 yemek kaşığı kadar)

Revani şerbeti için;

  • 4 su bardağı su (yaklaşık 1 litre kadar)
  • 4 su bardağı toz şeker
  • Yarım adet limonun suyu

Revani tatlısı nasıl yapılır?

İlk olarak şerbet için hazırlanan malzemeler genişçe bir tencerede 2-3 dakika kadar kaynatılır. Sonrasında soğumaya bırakılır. Daha sonra başka bir kaba un elenerek konulur. İrmik ilave edilir. Güzelce karıştırılır. Sonrasında revaninin yapılacağı tepsi tereyağı ile güzelce yağlanır. Tepsi hafifçe unlanır. Kalan tereyağı eritilir. Ilık bir şekilde bekletilir. Fırın 225 derecede ayarlanır.

Haberin Devamı

Farklı bir kaba sırası ile yumurta, vanilin ve toz şeker konulur. Kap, kaynar su dolu bir kabın içerisine oturtulur Yaklaşık 10 dakika kadar çırpılır. İsteğe bağlı mikser ile de çırpılabilir. Köpük köpük olunca kabın içerisinden alınır. Çırpma işlemine devam edilir. Un ile karıştırılan irmiği azar azar karışıma ilave edilir. Çırpma işlemi sürdürülür. Sonrasında ılık tereyağı da katılır. Güzelce karıştırılır ve elde edilen hamur, revani tepsisine eşit bir şekilde dökülür. Ve fırına verilir. Kabarana kadar ortalama 25 dakika pişirilir. Sonrasında çatal veya kürdan yardımı ile pişip pişmediği kontrol edilir. Islaklık var ise biraz daha pişmesi gereklidir. Daha sonra pişen revaninin birkaç yeri delinir. Üzerine şerbeti dökülür. Fırını kapatıp tepsi fırın sıcağında bekletilir. 2 dakika sonra alınıp soğumaya bırakılır. İyice soğuyunca üzerine Antep fıstığı, kaymak ya da Hindistan cevizi serpilir. Dilimlenerek servis edilir. Afiyet olsun.