Revizyon Rinoplasti (Burun Estetiği) Düşünürken...

Burnunuzdan bir operasyon geçimenize rağmen burnunuzun şeklinden memnun değilsiniz veya sorunlarınız geçmediği düşünmektesiniz ve düzelme için bir revizyon burun estetiğine ihtiyacınız olduğunu düşünmektesiniz… Revizyon rinoplastinin detaylarını sizin için derledim.

Burun estetiği operasyonu burun şeklinde ve fonksiyonlarındaki sorunlarda uygulanan estetik bir operasyondur. Burun içinde bulunan kemik ve kıkırdak dokuda kalıcı değişimler yapılarak, burun şekli ve fonksiyonlarda düzenlemeler gerçekleştirilir. Literatürde burun estetiği ameliyatı geçiren her dört hastanın birinde çeşitli sorunlar ortaya çıktığı ve revizyon bir ameliyata ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.

Haberin Devamı

Burun estetiği ameliyatı olmasına rağmen, sorunları geçmeyen ya da sorunlarının devam ettiğini düşünen hastalarda yeniden düzeltme için revizyon burun estetiği ameliyatı yapılabilir. Hastalarda yeni oluşturulan burun şeklinden ya da solunum sıkıntısından kaynaklanan sıkıntılar olabilir. Bazı hastalarda yeni burun şeklini gördüklerinde üzerinde bazı değişimler yapılmasını isteyebilir. Çünkü burun estetiği kişiye özel yapılan bir estetik operasyondur. Hastanın memnuniyeti ölçüsünde ameliyatın başarısı söz konusudur. İnsanlar doğuştan olan sorunları bu derece sorun etmezler.

Ancak kendi istekleriyle estetik operasyon sonucunda oluşan sorunları daha fazla büyütürler. Revizyon burun estetiği ilk ameliyata oranla hem hasta açısından, hem de doktor açısından daha zor koşullarda ilerler. Buna rağmen burun cerrahının hastasını rahatlatması, gereken bilgilendirmeyi yaparak güven kaybı yaşanmamasını sağlaması ve revizyonla birlikte sorunların giderilmesini sağlamalıdır.

Revizyon burun estetiği için ne kadar beklenmeli?

Burun estetiği ameliyatı olan hastalarda yeni oluşturulan burun şekli hemen görülemez. İlk zamanlarda burun ve yüzde oluşan ödem ve morluk buna engel olur. Bu etkilerin geçmesi için hastaların belirli bir süre beklemesi gerekir. Yeni burun şeklindeki olumsuzluklar için hemen karar vermemesi gerekir.

Yeni burun şeklinde ödem kaynaklı bir memnuniyetsizlik varsa minimum 6 ay veya 1 yıl beklenmelidir.

Haberin Devamı

Bu yüzden revizyon ameliyatın yapılması için tam iyileşmenin beklenmesi ve burun şeklinin buna göre değerlendirilmesi gerekir. Bu süreden önce yapılan ikinci ameliyatlarda, elde edilecek başarı oranı düşük olur. Burun oturduktan sonra revizyon ameliyatına karar verilmelidir. Hasta ile yakın bir dialogda kalınarak revizyon süreci yönetilmelidir.

Ancak yeni burunda eğrilik ve düşüklük gibi şekilsel bozukluklar gözlemleniyorsa, bunun giderilmesi için 3 aylık bir sürecin sonrasında revizyon burun estetiği ameliyatı yapılabilir.

Revizyon burun estetiğinde doktor seçimine dikkat!

Revizyon ihtiyacı duyulduğunda, bu operasyonun burun estetiği ameliyatını yapan doktorun yapması en doğrusudur. İlk ameliyatta dokulardaki iyileşmede sorun yaşanmadıysa, ilk ameliyatı yapan doktorunuzun operasyonu yapması uygun olacaktır. Çünkü doktorunuz ilk ameliyatta burun içinde ve dış yapısında neler yaptığını bilir. Bu nedenle revizyon ameliyatı sırasında yapılacak değişikliklerde daha başarılı olur.

Haberin Devamı

Ancak hasta hekim arasında bir güven kaybı veya iletişimsizlik ve empati eksikliği söz konusu ise hasta daha ehil başka bir doktora yönelebilir. Yeni doktorun tam ameliyatı ve notlarını bilmesi, öncesindeki burun fotoğraflarının incelenmesi, defektif alanların belirlenmesi ve nasıl rekonstrükte edilip düzelteceğini hastası ile detaylıca konuşması lazımdır.

Revizyon burun estetiği ile yeni bir burun mümkün mü?

Burun şeklinin yeniden yapılması revizyon ameliyatlarda tam anlamı ile mümkün değildir. Bu nedenle ilk ameliyat sırasında deneyimli bir burun cerrahı işe girişilmeli, ameliyat planı en iyi şekilde yapmalı ve hastanın memnuniyeti sağlanmalıdır. Revizyon burun estetiği sadece ilk ameliyatta yapılan şekillendirme üzerinde düzeltmeler yapabilir. Bunu dikkate alarak, ilk ameliyatın değeri bilinmelidir.

Revizyon ameliyatları daima ilk ameliyatlara göre çok daha zordur ve başarı şansı ilk ameliyata göre daha düşüktür ancak yine de ehil ellerde çok daha tatmin edici sonuçlar alınabileceği de akıldan çıkarılmamalıdır.

Tecrübeli, ehil, iletişimi güçlü ellerde yüz güldürücü sonuçlar alınabilir.

Prof. Dr. Selçuk İnanlı
KBB ve Yüz Cerrahisi Uzmanı