Rişikeş ve Uluslararası Yoga Festivali

BÖLÜM 2 : Uluslararası Yoga Festivali

Hindistan’ın Rişikeş şehri 2004’te hayatıma girdi. Sonrasında 2016 yılında bir daha gitme şansım oldu. O sene, üç hafta gibi uzun bir süre bir Aşram’da (1) kaldım. Otuz yıl öncesinde sadece elli kadar oturanı olan şehir, artık Yoga’nın dünyaca ünlü merkezi olmuştu bile.

2016’dan beri her sene, Mart ayının ilk haftasında düzenlenen Uluslararası Rişikeş Yoga Festivali’ne katılıyorum. Dünyanın her yerinden Yoga eğitmenleri ve öğrencileri Rişikeş’e akın edip, yoğun bir Yoga haftası geçirme şansına sahip oluyorlar.

Haberin Devamı

O tarihlerde, şehrin birçok yerinde birden fazla Yoga organizasyonu mevcut ama en bilineni şüphesiz Partmarth Niketan Aşram’ın düzenlediği festival. Bir hafta süresince, sabah 4’ten akşam 10’a kadar dilediğiniz etkinliğe katılıp, ilginizi çeken uygulamaları deneyimleme fırsatınız oluyor.

Karşılığında ciddi paraların verildiği her hizmette olduğu gibi, Uluslararası Yoga Festivali de tüketim toplumuna cevap verir bir şekle bürünmüş durumda. Harika bir çeşitliliğin yanında, ve dünyaca ünlü Yoga’nın « rock yıldızlarını » görme ve tanışma imtiyazı haricinde, Uluslararası Yoga Festivali bir süredir Yoga yolunu uzun süredir takip edenler için zayıf bir içerik sunuyor. Yoga’nın sadece fiziksel, deneysel ve kutlama yanlarının öne çıkarıldığı etkinlikte, Yoga’nın felsefesi, etik kuralları ve yaşam öğretileri gölgede kalıyor. Belki de bu konular, ticarî formata uygun olmadıklarından festival dışı tutuluyor, bilemiyorum…

Ayrıca, festivalde çok az sayıda Hintli Yoga eğitmeninin olması bir başka çelişki. Uluslararası Yoga Festivali, yabancıların Hindistan’a gelip, yabancılardan Yoga « öğrendikleri » bir platforma dönüşmüş halde! Olayın anlamsızlığı apaçık ortadayken, buna rağmen, sunulan ders çeşitliliği, özgürlük ve kutlama havası, her geçen yıl daha da fazla katılımcı çekiyor.

Hintli geleneksel Yoga eğitmenlerinin çoğu, « gerçek Yoga »nın ticarî kaygılara feda edilmiş olmasından dolayı bu festivale katılmayı reddediyor. Bakış açılarını anlasam dahi ben olaya bu kadar katı bakmıyorum. Sonuçta gerçek veya değil, Uluslararası Yoga Festivali, daha anlamlı bir dünya arayışında olan birçok insanı bir araya getiren güzel bir etkinlik. İnsanlar buraya gelip eğleniyorlar, gülüyorlar, şarkı söyleyip dans ediyorlar. Hayatı, kardeşliği, nefes almayı kutluyorlar… Evlerine biraz daha mutlu bireyler olarak dönüyorlar ve kim bilir, belki kendi ülkelerinde de minicik bir fark yaratacaklar. Ayrıca, belki de yüzeysel denebilecek bir kapının açılmasıdır insanlara daha derin bir feslefe arayışına girmelerini sağlayan.

Haberin Devamı

Her yozlaşmanın getirileri her zaman vardır. Yoga camiasında da bunu görebiliyorum. İnsanlar böyle festivallere katıldıkça, daha derin bir Yoga arayışına giriyorlar. « Gerçek Yoga » sadece dünya barışı için dans edip, şarkı söyleyerek birbizimize sarılmamız ve ara sıra bir iki Yoga duruşu yapmak olmamalı diyen insanlar gittikçe çoğalıyor. Her gidişimde bunu daha iyi görebiliyorum. Her seferinde Rişikeş’in farklı yerlerinde, başka Yoga festivallerinin de organize ediliyor olması, bu yolda daha rafine, daha gerçek, daha anlamlı ve gelenkesel bir Yoga arayışına sunulan birer cevaptır.

Haberin Devamı

Namaste.

(1) Aşram :Hindistan’da bilgelerin, yogilerin ve eğitmenlerin dünya telaşından uzak, huzur içinde yaşadıkları yer. Günümüzde yoga çalışmalarının yapıldığı mekânları tarif etmek için kullanılır.

Esra E. Karaosmanoğlu

« Acemi Yogi »

YogaChiEsra@gmail.com