Kültür Sanat Romantik Döneme damgasını vuran 73 duayen besteci

Romantik Döneme damgasını vuran 73 duayen besteci

02.01.2019 - 17:33 | Son Güncellenme:

Klasisizmin her bakımdan kuralcılığına başkaldıran Romantik Dönemin müzik duayenleri, VakıfBank Kültür Yayınları tarafından yayımlanan ‘Müzikte Romantik Dönem Bestecileri’ kitabında anlatılıyor.

Romantik Döneme damgasını vuran 73 duayen besteci

19. yüzyılda, sanatın her dalında olduğu gibi, müzik alanında da köklü değişimler yaşandı. Romantik Dönem adı verilen yıllarda anahtar kelime “başkaldırı”ydı. Bu, kendisinden önceki onlarca yıl boyunca kabul edilen Klasisizm akımının kuralcı yapısına karşı özgünlüğü savunmak, iyi ile kötü ayrımını keskin çizgilerle ortaya koymak, duyguları, aşk, doğa ve ölüm gibi temaları ön plana çıkarmak demekti.

Haberin Devamı

VakıfBank Kültür Yayınları tarafından yayımlanan ve Serhan Bali’nin kaleme aldığı “Müzikte Romantik Dönem Bestecileri”, konu ettiği dönemi klasik müzik duayenleri üzerinden ele alıyor. Tam 73 bestecinin hayatı, yaşamının kırılma noktaları ve çalışmalarının aktarıldığı kitap, “19. yüzyıl müziği” olarak da geçen dönemin icracılarının sanatını gözler önüne seriyor.

Özgür sanatçılar doğarken

Kitaptaki “10 Soruda Müzik Tarihinde Romantik Dönem” bölümünde öncelikle “romantik” sözcüğünün etimolojik analizini yapılıyor, sonrasında belirtilen asırdaki siyasal, ekonomik, sosyolojik değişimleri sıralıyor: 18. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yaşanan Sanayi Devrimi ile 1789’daki Fransız Devrimi tüm dünyadaki toplumsal katmanları değiştiriyor. Yeni iş alanları doğarken sanayi burjuvazisi ortaya çıkıyor, sanatta kuralları belirleyen aristokratlar geri planda kalınca özgür sanatçılar beliriyor. Böylece katı ilkelerle dolu Klasisizmin yerine Romantik Dönem benimseniyor.

Haberin Devamı

Destansı ve ölümsüz eserler

Bu dönemde yaşayan klasik müzik sanatçılarının kimi tek eseriyle şöhreti yakalıyor. Kimi daha 18 yaşındayken yazdıklarıyla ölene dek ayakta alkışlanıyor. Kimi muazzam ölçüde iyi keman çalıyor olması nedeniyle enstrümanların geliştirilmesine dolayı yoldan katkıda bulunuyor. Kimi de ülkesinde ulusal operaların kurulmasını sağlıyor… Albéniz, Elgar, Wagner, Paganini, Verdi, Strauss ve Rahmaninov başta olmak üzere dünya tarihine geçmiş müzisyenler kitapta konu ediliyor.

Acılar görkemli sahnelerde

Kitapta, sanatçıların doğayı önemsediği, sevdayı yücelttiği, resim sanatından ve edebiyattan beslendiğinin altı çiziliyor.

“Müzikte Romantik Dönem Bestecileri” adlı kitap, 19. yüzyıl müziğini enine boyuna aktaran, sanatçıların sıradışı hayatını ve yaptıklarını yalın bir dille genel okur kitlesine sunan önemli bir çalışma.