Siyaset RTÜK krizine AYM formülü

RTÜK krizine AYM formülü

23.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) dokuz üyeliği, 7 Haziran seçimlerinin ardından parti kontenjanlarına göre Ak Parti’den dört, CHP ve MHP’den ikişer ve HDP’den bir üye olarak paylaşılmıştı. 4 ay sonra 1 Kasım’da tekrarlanan seçimlerde parlamento aritmetiği değişti.

RTÜK krizine AYM formülü

Yeni tabloya göre üyelik dağılımının Ak Parti beş, CHP iki, HDP ve MHP’nin birer üyelik şeklinde olması gerekirken, RTÜK Kanunu’na göre üyeler 6 yıllığına seçildiği için kurulun yapısında değişiklik olmadı. Geçtiğimiz temmuzda Ak Parti ve CHP kontenjanından seçilmiş birer üyenin görev süresinin dolmasıyla birlikte, bu üyelikler için yapılması gereken seçimler Meclis’te krize yol açtı. Ak Parti üye sayısının beşe çıkması gerektiğini belirterek, her iki üyenin de kendi kontenjanından seçilmesini istedi. CHP, üye sayısını ikiden bire düşürecek bu talebe karşı çıktı. İki parti arasındaki görüşmelerde sorunun kalıcı çözümü için yasal düzenleme formülü öne çıktı. Bu öneriye ise üye sayısı bire düşeceği için MHP sıcak bakmadı. Ak Parti, Anayasa ve İçtüzük gibi kritik konularda işbirliği yaptığı MHP’nin hassasiyetini dikkate alarak, konuya ilişkin düzenleme önermekten vazgeçti. TBMM Başkanlığı da temmuzda yapılması gereken seçimleri öteledi.

Haberin Devamı

Görev süresi doluyor

RTÜK krizi, kasımda HDP kontenjanından seçilmiş üyenin görev süresinin dolmasıyla yeni bir boyut kazanacak.

Meclis ve Ak Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, üç üyelik için ekim sonu kasım başı gibi seçim yapılacak, iki üyelik Ak Parti, bir üyelik de CHP kontenjanından seçilecek. Bu durumda HDP’nin RTÜK’te temsilcisi kalmayacak. Anayasanın 133. maddesi ise, TBMM’deki her bir siyasi parti grubunun RTÜK üyeliği için Meclis’teki sayısal gücü oranında aday göstermesini hükme bağlıyor.

Konuya ilişkin Milliyet’in sorularını yanıtlayan parti kurmayları, “Yapacağımız seçim yasaya uygun olur ancak HDP’nin kontenjanının kalmaması anayasaya aykırılık iddiasına konu edilebilir. Muhalefet bunu AYM’ye taşırsa, ilgili kanun maddesinin iptali gündeme gelebilir. AYM’nin vereceği belli bir süre içinde de benzer krizlerin tekrarlanmaması için yasa değişikliğine gidilebilir” görüşünü dile getirdi.