Dünya Rusya’da sürprizsiz seçim

Rusya’da sürprizsiz seçim

19.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Devlet başkanlığı için dün yapılan seçimlerde, milyonlarca seçmen sandık başına gitti. İlk gelen sonuçlara göre sürprizin yaşanmadığı seçimin galibi Putin oldu

Rusya’da sürprizsiz seçim

Rusya’da milyonlarca seçmen, ülkenin devlet başkanını belirlemek için dün sandık başındaydı. 110 milyona yakın seçmenin bulunduğu ülkede oy verme işlemi, önceki gece ilk olarak ülkenin uzak doğusunda yer alan Kamçatka ve Çukotka bölgelerinde başlarken, en son Rusya’nın Polonya ile Litvanya arasında bulunan bölgesi Kaliningrad’da dün akşam saatlerinde sona erdi. Seçimleri binlerce Rus gözlemcinin yanı sıra, 1.500 uluslararası gözlemci izledi. İlk gelen sonuçlara göre Vladimir Putin, yüzde 74.38 oy oranıyla yeniden devlet başkanı seçildi. Putin’in en yakın rakibi Pavel Grudinin ise yüzde 13.91 oy oranında kaldı. Kesin sonuçların, 29 Mart’ta belli olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Kırım’ın, Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan etmesi sonrası Rusya’ya bağlanmasının dördüncü yıldönümüne denk gelen seçimlerde biri kadın 8 aday yarıştı.

Yeniden Putin

Rusya’nın mevcut devlet başkanı olan bağımsız aday Vladimir Putin’in karşısında, Rus sosyetesinin tanınan isimlerinden olan liberal kadın aday Kseniya Sobçak, Komünist Parti’nin adayı Pavel Grudinin, milliyetçi çizgideki söylemleri ile bilinen Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovskiy gibi isimler var. İlk gelen sonuçlara göre Vladimir Putin, yüzde 74.38 oy oranıyla yeniden devlet başkanı seçildi. Putin’in en yakın rakibi Pavel Grudinin ise yüzde 13.91 oy oranında kaldı. Putin’in, seçimleri yeniden kazanmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Nitekim Rusya Kamuoyu Araştırma Merkezi (VTSIOM) tarafından düzenlenen son ankete göre, Putin’in oy potansiyelinin yüzde 71’in üzerinde olduğu belirtiliyordu.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı gizli oylama ile eşit haklar temelinde Rusya Federasyonu vatandaşları tarafından altı yıllığına seçiliyor. Eskiden devlet başkanlık görevi dört yılken, 2008 yılında anayasadaki değişiklikler sonucunda bu süre 6 yıla çıkartıldı. Aynı kişi devlet başkanlığı görevinde üst üste ikiden fazla süre kalamıyor. Bu yüzden Putin, ilk iki dönemi sonrası koltuğu Dimitri Medvedeve bırakmış ve o süre içerisinde başbakanlık yapmıştı.