Ekonomi Rusya’dan domates için ‘sembolik’ adım

Rusya’dan domates için ‘sembolik’ adım

19.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya, Türkiye’den domates ithalatına 50 bin tonla aralık ayında başlanacağını bildirdi. Sembolik olarak görülen bu miktarın, iki ülke arasında başta buğday ticareti olmak üzere varılacak mutabakatlara bağlı olarak artması bekleniyor.

Rusya’dan domates için ‘sembolik’ adım

Türkiye - Rusya Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Eş Başkanı ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, 4 Türk firmasından 50 bin ton domates ithal edileceğini söyledi. İthalatın 1 Aralık 2017’de başlaması için Türkiye ile prensipte anlaşıldığını belirten Novak, “Bu konuda mevzuatta bazı değişiklikler yapılması gerekiyor. İlgili evraklar hazırlanıyor” dedi.

Haberin Devamı

Kazan zirvesi kritik

Novak’ın açıkladığı 50 bin tonluk miktar, sembolik olarak görülüyor. Rusya’ya domates ihracatının kota ve kısıtlamaya tabi olmaksızın yılboyu yapılması, iki taraf arasında yapılacak nihai görüşmelere bağlı olacak. Türkiye, Rusya’dan ithal edilen buğday için ticaret müşavirliklerinden ve ateşeliklerden onay istenmesine karar vermişti. Rusya’nın itiraz ettiği bu düzenlemenin, Türkiye’nin Rusya’ya domates ihracında etkili olması bekleniyor.

Başta tarım ürünleri olmak üzere iki ülke arasındaki ticaretin 21 Ekim’de Tataristan’ın başkenti Kazan’da düzenlenecek Rus-Türk Hükümetlerarası Komisyonu’nda ele alınması bekleniyor.

Bu temaslara her iki ülkeden teknik heyetlerin katılması ve iki ülke arasındaki ticaret konusunda net muhatabata varılması planlanıyor. 21 Ekim’deki görüşmelerde Rusya’dan Türkiye’ye tavuk eti ve kırmızı et ihraç edilmesi de gündeme gelecek. İki ülke arasındaki görüşmelerin olumlu gitmesi halinde, Rusya’ya yapılan domates ihracatında hem miktar, hem de şirket sayısının artabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı