Dünya Rusya lideri Putin sırılsıklam!

Rusya lideri Putin sırılsıklam!

22.06.2017 - 12:41 | Son Güncellenme:

Başkent Moskova'daki törene katılan Putin, yağmur altında çelenk koydu. 76 yıl önce bugün, Naziler dünya tarihinin en büyük askeri saldırısını Sovyetler Birliği'ne karşı başlattı. Rusya, Nazi istilasını birçok törenle anıyor.

Rusya lideri Putin sırılsıklam

Rusya lideri Vladimir Putin ve Başbakan Dimitry Medvedev, Moskova'daki Kremlin Duvarı önünde fotoğraflandı. Kremlin Duvarı'na yağmur altında çelenk koyan Putin, sırılsıklam oldu.

Haberin Devamı

II. Dünya Savaşı'nda Nazilerin istilasına uğrayan ülke, 76 yıl sonra anma gerçekleştiriyor. 22 Haziran 1941'de dünya tarihinin en büyük askeri harekâtı başlamış ve 3,6 milyon Alman askeri dünyanın en büyük ülkesi Sovyetler Birliği'ne saldırmıştı.

Sabah saatlerinde on binlerce askerden oluşan Alman orduları 1600 kilometre uzunluğundaki sınırı aynı anda geçmiş, Hermann Göring'in savaş uçakları havalanmaya zaman bulamayan Rus uçaklarını yerde imha etmişti. Savaşın ilk gününde 66 havaalanı bombalanmış, 3 bin 600 tank ve 700 bin topla Rusya'daki hedefler vurulmaya başlamıştı.

Sovyetler Birliği'nin o dönemki lideri Stalin'i birkaç yıl önce yaptığı anlaşmayla aldatan Adolf Hitler'in bu ani saldırısı, dünyayı kökünden değiştirdi.

Haberin Devamı

Hitler'in orduları ilk altı ayda 3,4 milyon Kızıl Ordu mensubunu çembere aldı. İlk aylarda 300 bin Alman askeri öldü. Kasım 1941'de Alman orduları Moskova'ya 20 kilometre mesafeye kadar yaklaştı ancak amansız kış soğuğu Nazileri durdurdu.

Katliam dört yıl sürdü. Almanların kuşattığı Stalingrad'da 600 bin kişi açlık ve soğuktan hayatını kaybetti, 1,2 milyon Beyaz Rus misilleme bahanesiyle infaz edildi, 2,5 milyon Yahudi katledildi. Almanların esir aldığı 3,3 milyon Rus askeri yaşamını yitirdi. Dünya tarihinin en kanlı savaşında ölen Rusların sayısı

1943 Şubat'ta Stalingrad savaşını Almanya kaybetti, bu yenilgi sonun başlangıcı oldu. Naziler, 9 Mayıs 1945'te Ruslara teslim oldu ve savaş sona erdi.

II. Dünya Savaşı'nın resmen bittiği tarih ise, 2 Eylül 1945. ABD'nin atom bombası attığı Japonya, söz konusu tarihte teslim oldu.