Ekonomi Rusya’nın K. Irak gazını AB’ye satma hazırlığı...

Rusya’nın K. Irak gazını AB’ye satma hazırlığı...

20.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Bağımsızlık referandumu” nedeniyle Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Türkiye arasındaki ilişkiler gerilirken, Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasına imkan veren bir Rus projesi gündeme geldi.

Rusya’nın K. Irak gazını  AB’ye satma hazırlığı...

IAEE Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu’na göre, “kazan - kazan” olarak görülebilecek proje, Türkiye’nin enerjide merkez ülke olma arayışını destekleyecek.

Haberin Devamı

Rosneft’ten yapılan açıklamada, Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Rus devlet petrol şirketi Rosneft’in, Türkiye ve Avrupa’ya doğalgaz ihraç edecek bir boru hattı üzerinde anlaştığı bildirildi.

Buna göre Rosneft, doğalgaz boru hattı inşa projesini finanse etmek için harekete geçerken, IKBY’den inşa edilecek doğalgaz boru hattının, bölgedeki elektrik santralleri ve fabrikalar için doğalgaz sağlamanın yanı sıra Türkiye ve Avrupa pazarına önemli miktarlarda gaz edilmesine imkan vereceği belirtildi.

Boru hattı üzerinden Kuzey Irak’a doğalgaz sevkiyatının 2019’da, bu hat üzerinden ihracatın da 2020’da başlamasının planlandığı belirtilen açıklamaya göre, boru hattının bir yılda 30 milyar metreküp doğalgaz ihraç etmesi bekleniyor. Anlaşma kapsamında ilk plandaki yatırım miktarının 1 milyar dolar olacağı öne sürüldü. Rus medyasına göre, boru hattıyla taşınması planlanan Kuzey Irak gazı, Türk Akımı üzerinden Avrupa’ya taşınması beklenen gazın hacmine eşit.

Haberin Devamı

Bütçe gelirlerinin tamamına yakını Türkiye üzerinden yaptığı petrol ticaretinden oluşan IKYB’de doğalgaz üretiminde Miran ve Bina Bawi öne çıkan bölgeler olarak biliniyor.

‘Enerji merkezi’

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, gelişmeyle ilgili şu yorumu yaptı:“Rosneft ve IKYB’nin boru hattı projesi enerji ekonomisinin dikte ettirdiği bir kazan - kazan projesi olarak okumak gayet mümkün. Ama bir taraftan bölgede yaşanan çatışma ortamı, diğer taraftan Irak merkezi hükümetinin tutumu Türkiye’ye yönelik kazan-kazan projelerine bugüne kadar engel oldu.

3 yıl önce Merkezi Irak Hükümeti Kuzey Irak petrollerinin Türkiye üzerinden Avrupa’ya satılmasını Türkiye ve BOTAŞ aleyhine Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nde açtığı dava ile uluslararası düzeye taşıdı. Bugün filizlenen kazan-kazan projesi Türkiye’nin enerjide merkez ülke olma arayışını destekleyecektir. Bunu K. Irak’tan gelen önemli ekonomik işbirliği mesajı olarak değerlendiriyorum.”