Gündem Rusya portresi eleştirmenleri böldü

Rusya portresi eleştirmenleri böldü

26.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tarih anlayışını sorgulayarak özgün ve güncel filmlere imza atan Ukraynalı yönetmen Sergei Loznitsa, 70. Cannes Film Festivali’nde önceki gün gösterilen kurmaca filmi ‘A Gentle Creature’da bu kez aynı başarısını sürdüremiyor

Rusya portresi eleştirmenleri böldü

70. Cannes Film Festivali’nde yarışmanın en ciddi ve ağır seyirliklerinden biri olacağı önceden tahmin edilen Sergei Loznitsa’nın yönettiği ‘A Gentle Creature’, önceki gün basının karşısına çıktı ve eleştirmenleri bölen filmler listesinin tepesine yerleşti.

Rusya portresi eleştirmenleri böldü


Yakın dönemde çektiği ‘The Event’ ve ‘Austerlitz’ gibi belgesellerde tarih anlayışını sorgulayarak özgün ve güncel filmlere imza atan Ukraynalı yönetmen Loznitsa, aynı sinema gözünü kurmaca filmi ‘A Gentle Creature’da koruyamıyor. Güncelliğini kaybetmiş bir sinema anlayışına sahip 140 dakikalık bu epik film, günümüz Rusya’sındaki yozlaşmayı göz önüne sermeyi hedefliyor. Hapisteki kocasını ziyaret etmek için hapishanenin olduğu kasabaya gelen ve filmin adının temsil ettiği zarif bir kadın, film boyunca bürokrasinden mafyaya yozlaşmanın çeşitli basamaklarını sembolize eden kişilerle yüzleşiyor. Her yüzleşme sahnesini aynı ayrı bir biçimde sunan ve kör kör gözüm parmağına mesajlarla çok didaktik bir portre çizen
Rusya portresi eleştirmenleri böldü
Loznitsa, belgesellerinde izleyicisine sağladığı yorum alanın en ufağını bile bu filmde izleyicisinden esirgiyor. Yine de filmin epik hissini ve bazen güçlü sinematografik anlar içermesini takdir eden eleştirmenler de yok değil. “Ya sev ya nefret et” kategorisine giren filme jürinin yaklaşımı ise 28 Mayıs’taki ödül töreninde belli olacak.

İlk kez festivalde

Yeni filmleri ‘Good Time’la ilk kez Cannes Film Festivali’nde ana yarışmada yer alan Amerikalı bağımsız sinemacılar Ben Safdie ve Joshua Safdie, tür sinemasına mensup ve tutarlı bir filme imza atıyorlar. Başrolde Robert Pattinson’ın yer aldığı film, Connie (Pattinson) ve engelli kardeşi Nick’in (Ben Safdie) bir banka soymasının ardından kontrolden çıkan olaylara odaklanıyor. Nick’in yakalanmasının ardından kardeşinin kefaret parasını toplamanın peşinde düşen Connie’ye odaklanan film, başarılı müziklerinin de yardımıyla izleyiciyi diken üzerinde tutabiliyor. Önceki filmlerinde olduğu gibi bir kez daha toplumun kıyısında yaşayan karakterlere odaklanan ve el kamerasıyla dinamik bir film sunan Ben ve Joshua Safdie, yarışmanın beğenilen filmlerinden birini festival takipçileriyle paylaştılar.