Dünya ‘Rusya’ya yaptırım uygulayacağız’

‘Rusya’ya yaptırım uygulayacağız’

14.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, eski Rus istihbaratçı Sergei Skripal’a yönelik suikast girişimiyle ilgili Rusya’ya yönelik yaptırım uygulayabileceklerini söyledi.

‘Rusya’ya yaptırım uygulayacağız’

Ankara’da kısa süre önce göreve başlayan Büyükelçi Chilcott, eski Rus istihbaratçı Skripal ve kızı Yulia’ya yönelik 4 Mart’ta Londra’nın Salisbury bölgesinde gerçekleştirilen kimyasal silahlı saldırıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Chilcott, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

- Birleşik Krallık’ta dünya standartlarında hizmet veren savunma bilimleri laboratuvarı bulunuyor. Bu laboratuvar, saldırıda kullanılan sinir gazının Novichok olduğunu tespit etti. Novichok’un dünyada üretildiği tek yer Rusya. Dolayısıyla bu sinir gazının nereden geldiği konusu çok açık. Avam Kamarası’nda konuşan Başbakanımız, iki olasılıktan söz etti. Ya Rusya, Britanya topraklarında kimyasal silah kullanarak suikast girişiminde bulundu veya Rusya, elindeki kimyasal silah stoğunun kontrolünü kaybetti.

- Rus elçisini çağıran Dışişleri Bakanı Boris Johnson, bir açıklama istedi. Eğer ki Rusya’dan bir açıklama gelmezse, Dışişleri Bakanı bir grup önlemin uygulamaya konulacağını açıkladı.

Herkes için tehdit

Haberin Devamı

- Suikast girişimi, Rusya devleti tarafından desteklenip gerçekleştirilmiş bir eylemse, ki şu ana kadar en olası durum böyle görünüyor, o zaman bu süreç Rusya’nın son dönemde gerçekleştirdiği agresif eylem ve faaliyetlerle aynı hatta ilerliyor diyebiliriz. Son dönemde Kırım’daki tavır ve Ukrayna’daki girişimlerini, batı ülkelerinin kurum ve kuruluşlarına yönelik siber saldırıları dikkate alırsak, bu, Moskova’nın son dönemde artan saldırgan ve düşmanca tavırlarının başka örneği olacak. Böyle bir durum söz konusuysa, bu, sadece Birleşik Krallık’a yönelik değil, uluslararası kurallara uyulmasını bekleyen tüm devletlere karşı bir tehdittir.

- Türk hükümetinden, konuyla ilgili Birleşik Krallık’la dayanışma içinde olmaları talebinde bulundum. Birleşik Krallık’ın, Rusya’nın uluslarlarası kuralları ihlali karşısında geri adım atmayacağını vurguladım. NATO, BM nezdinde girişimler yapacağız... Bu konuda nasıl bir tavır sergileyeceklerini, Türk hükümetinin kendisine bıraktık... Dayanışma derken, cinayetin çok ciddi bir unsur olduğu yönünde ortak anlayış geliştirilmesidir. Bu, 1945’den beri Avrupa’da sinir gazıyla gerçekleştirilen ilk suikast girişimidir.

- Eldeki delillerle makul ve mantıklı sonuca vardık. Skripal’ın istihbarat uzmanı olması, kendisinin hedef olacağı anlamına gelmiyor. Skripal, uluslararası anlaşmayla yaşama imkanı kazandı. Dolayısıyla Rusya’nın verdiği izinle Birleşik Krallık’ta yaşıyordu. Sakin bir sivil hayatı vardı. Biz, James Bond benzeri bir tavrı kabul edilebilir bulmuyoruz... Birleşik Krallık’ta yaşayan yabancılar, başka bir ülkenin suikast girişime maruz kalmamalı.

Haberin Devamı

Bir şüpheli ölüm daha

İngiltere’de sürgünde yaşayan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e muhalif isimlerden biri olan Nikolai Glushkov’un, başkent Londra’da ölü bulunduğu bildirildi. 68 yaşındaki Glushkov’un cansız bedeninin, ailesi tarafından bulunduğu ifade edildi.

Glushkov’un ölüm nedeni belirlenemezken, olayın, eski ajan Skripal ve kızına suikast girişiminin birkaç gün sonrasında gerçekleşmesi dikkat çekti. Rus havayolu şirketi Aeroflot’un eski Genel Müdür Yardımcısı olan Glushkov, 1999’da para aklama ve dolandırıcılıktan hüküm giymiş, 2006’da başka bir mahkumiyetten sonra kaçtığı İngiltere’ye iltica etmişti. Putin’e muhalefete başlayan Glushkov, bir diğer muhalif Berezovsky’nin yakın adamlarından biri olarak biliniyordu. Berezovsky, 2013’te İngiltere’deki evinde ölü bulunmuştu.