Ekonomi Rüzgâra deniz hasadı Güneşe pilde depo

Rüzgâra deniz hasadı Güneşe pilde depo

23.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Enerji Bakanı Albayrak, rüzgâr enerjisi için dünyanın en büyük off-shore (deniz üzeri) projesini hazırladıklarını, güneş enerjisinin de pile depolamasıyla ilgili düzenleme düşünüldüğünü açıkladı.

Rüzgâra deniz hasadı Güneşe pilde depo

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, güneş ve rüzgâr enerjisinde 1000’er megavatlık yeni Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihaleleri için çalışmalara başlandığını belirterek, “Öncelikle rüzgârda dünyanın en büyük off-shore (denizin üstünde) projesini hazırlıyoruz. Güneş YEKA’sına pil depolamasıyla ilgili düzenlemeyi de eklemeyi düşünüyoruz. Yine sıcak bir yaz olacak, bu yaz bitmeden 2 ihaleyi de gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Dünyada ses getirsin

Albayrak, 1. Türkiye Enerji ve Maden Forumu’nda yaptığı konuşmada, 2017’nin Türkiye açısından yenilenebilir enerjide “ses getirilen” bir yıl olduğunu söyledi.

Özellikle YEKA ihaleleriyle hem rekabetçi fiyatların ortaya çıktığı, Ar-Ge çalışmalarının yapılacağı, hem de yerli üretim ve istihdamı destekleyecek projelerin gerçekleştirildiğini anlatan Albayrak, “Bu yılki YEKA’ları da öyle bir şekilde yapalım ki dünyada başka bir alanda da ses getirsin diye düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

Borda atağa kalkılacak

Forumda moderatörlerin sorularını da yanıtlayan Albayrak, Türkiye’nin yeni madencilik modeliyle sektörü sıfır noktasından dünya standartlarına taşımak için gerekli altyapıyı hazırladıklarını belirterek, “Bor madeninde bu yıl itibarıyla önemli hamleler yapacağız. Bu konuda dünyada yetkin ve önemli kurumlarda çalışmış uzmanlardan bir ekip kurduk. Bu yıl borun katma değerli ve stratejik ürüne dönüştürülmesi kapsamında önemli 2 - 3 tesisin temel atma süreciyle ilgili açıklamaları yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

Çatı paneli daha cazip olacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, binaların cephe ve çatılarına kurulacak güneş panellerine yönelik düzenlemenin önemli bir adım olduğunu belirterek, “Bu şekildeki kurulumların mevcut durumda 6 - 8 yıla kadar geri dönüşü oluyor.

Yerli güneş panelinin üretilmeye başlamasıyla buradaki maliyetler daha da düşecek. Bu durumda çatı paneli yatırımları daha cazip hale gelebilecek” dedi.

Mayından temizlenen sınır hattında sondaj

Doğu Akdeniz’de yürütülen etkin siyaset ve Güneydoğu’daki enerji fırsatlarının terör tehdidinden temizlenmesinin önemli adımlar olduğunu da dile getiren Albayrak, şöyle konuştu:

Petrol ve gaz müjdesi gelir mi?

Bakan Albayrak, Türkiye’de bu yıl petrol ve doğalgaz aramalarına yönelik sondaj faaliyetlerine başlanacağını dile getirerek, şunları dile getirdi:

“2020’li yıllarda Türkiye’de bu anlamda hem karada, hem de denizde daha farklı bir süreç yaşanacak. Küresel anlamdaki farklı iş birlikleriyle, yerli mühendis ve aramaların gelişmesiyle, uzman kadroyla yorumlanan dataların doğru haritada aranmasıyla, öyle enteresan bölgeleri çıkarmaya başladık ki... Bu nasip işi. İhtimalleri mümkün olduğunca artıracak bir stratejiyle, inşallah birşeyler bulacağız. Bulursak, ilk ben açıklayacağım ama doğru yoldayız. 2020’lerde inşallah güzel haberler duyacağız.” “Sınır hatlarında mayınların temizlenmesiyle çok yoğun bir kara sondajına başlayacağız. Ayrıca, Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’ın statüsü, oradaki insanlar çok önemli. Bölgede tek taraflı bir siyaset aldı başını gitti. Kıbrıs’taki zenginlikler Kıbrıslılara aittir. Türkiye de burada tavrını ortaya koydu. Somut ve akılcı bir çözüm üretilmediği sürece, biz etkin olmak zorundayız. Tek taraflı bir sondaj yapılırsa, Türkiye olarak buna izin veremeyiz.”

Haberin Devamı

TANAP yaza

Bakan Albayrak, test çalışmalarının başladığı Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) resmi açılışının haziran veya temmuzda olacağını duyurdu.