Dünya S-400’ler Suudi Arabistan’ı gerdi

S-400’ler Suudi Arabistan’ı gerdi

04.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud’un, Katar’ın Rusya’dan hava savunma sistemi almasına karşı olası bir askeri operasyon yapabileceğine ilişkin gözdağı verdiği iddia edildi.

S-400’ler Suudi Arabistan’ı gerdi

Fransız “Le Monde” gazetesinin haberine göre, konuyla ilgili Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a bir mektup yazan Selman, Doha ile Moskova arasındaki müzakerelerden son derece endişe duyduğunu dile getirdi. Katar’ın söz konusu füzeleri konuşlandırması ihtimalinden bahseden Selman’ın, ayrıca, Macron’dan füzelerin satışına engel olması konusunda yardım talep ettiği de bildirildi. Fransa ve Suudi Arabistan’ın ise söz konusu iddiaları doğrulayan bir açıklamadan kaçındığı aktarıldı.

Haberin Devamı

Katar ve Rusya, geçen yıl askeri ve teknik konuları içeren bir anlaşmaya imza atmıştı. Katar’ın Rusya Büyükelçisi de, ülkesinin Rusya ile S-400’lerin alımıyla ilgili görüşmelerde bulunduğunu ifade etmişti. Aynı yıl, Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, Katar’ın teröre destek verdiğini gerekçe göstererek bu ülkeyle diplomatik ve ekonomik ilişkilerini kesmişti.

Öte yandan Rusya Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Aleksey Kondratyev ise Rusya’nın Katar’a satmayı planladığı S-400 hava savunma sisteminin, Suudi Arabistan’ın itirazlarından etkilenmeyeceğini dile getirdi. Sputnik haber ajansına konuşan Kondratyev, “Rusya, kendi çıkarlarını gözetmek, Katar’a S-400 sevkiyatı yapıp devlet bütçesine para getirmek istiyor. Riyad’ın bölgede baskın bir rol oynadığı açık, ancak Katar, Rusya’dan S-400 sistemlerini alarak ajantaj sahibi olacak” diye konuştu. Konsdratyev, anlaşma nedeniyle Suudi Arabistan’ın tavrının anlaşılır olduğunu, ancak Rusya’nın planlarının değişmeyeceğini söyledi.