Dünya ABD’de okul saldırısı okları FBI’a yöneltti

ABD’de okul saldırısı okları FBI’a yöneltti

18.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

FBI’dan gelen itiraf gibi açıklama kuruma yönelik eleştirilerin dozunu artırdı. Florida Valisi Scott, FBI Başkanı’na istifa çağrısında bulundu.

ABD’de okul saldırısı okları FBI’a yöneltti

ABD’nin Florida eyaletinde gerçekleştirilen okul saldırısının ardından Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) itiraf gibi açıklaması ülkede tepkileri kuruma yöneltti. FBI önceki gün yapılan açıklamada, 14 Şubat’ta Florida’da bir lisede düzenlenen saldırının faili hakkındaki istihbaratı soruşturmakta başarısız olduğunu açıklamıştı. FBI’dan yapılan açıklamada, failin “öldürme arzusu”, silah satın aldığı ve bir saldırı planlıyor olabileceği yönünde geçen ay gelen istihbaratın ajanlarca soruşturulmadığı belirtilmişti.

Haberin Devamı

‘Kabul edilemez’

Açıklamanın ardından Florida Valisi Rick Scott, FBI Başkanı’na istifa çağrısında bulundu. Scott, “FBI’ın harekete geçmekteki başarısızlığının kabul edilemez olduğunu” ifade etti. Başsavcı Jeff Sessions ise, FBI’ın hatasının “trajik sonuçlar” doğurduğunu söyledi ve Adalet Bakanlığının süreci değerlendirmeye alması talimatı verdi. Kurum bu olaydan önce de ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhuriyetçi Parti üyeleri tarafından yanlı davrandıkları iddiasıyla sert biçimde eleştiriliyordu. FBI yetkilileri daha önceki suçlamaları ‘siyasi’ oldukları gerekçesiyle savuşturmayı başarmıştı. Ancak okul saldırısı kurumun durumu hakkında ABD kamuoyunda ciddi soru işaretleri oluşmasına neden oldu.

Haberin Devamı

ABD’nin Florida eyaletine bağlı Broward kentinde 19 yaşındaki Nikolaus Cruz’un Stoneman Douglas lisesine düzenlediği silahlı saldırıda 17 kişi ölmüştü. Sosyal medyadaki paylaşımlarında “profesyonel bir silahlı okul saldırganı olma” arzusunu dile getirdiği ortaya çıkan Cruz’un, daha önce iki kez “saldırı düzenleyeceği” şeklinde tehdit mesajları paylaştığı bildirilmişti. Saldırganın AR-15 tarzı yarı otomatik silah kullandığı ve silahı yasal olarak temin ettiği de kaydedilmişti.

ABD’de okul saldırısı okları FBI’a yöneltti
Trump’tan hastane ziyareti

ABD Başkanı Donald Trump saldırının Florida’da bir hastanede tedavi gören kurbanlarıyla bir araya geldi. Trump, Broward Health North hastanesini ziyareti sırasında saldırıdan sonra derhal göreve koyulan doktor, hemşire ve ilk yardım çalışanlarını tebrik ederek, bazı kurbanların 20 dakika içinde hastaneye ulaştırıldığını vurguladı.