Tatil Safranbolu hakkında bilmeniz gerekenler

Safranbolu hakkında bilmeniz gerekenler

08.12.2017 - 15:22 | Son Güncellenme:

Safranbolu'da ne yapılır, nerede gezilir, neler yenir? Karadeniz'in en şirin beldelerinden Safranbolu halen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası. Peki Safranbolu ile ilgili detaylı bilgiler öğrenmek ister miydiniz. İşte Safranbolu tarihi, önemi ve detayları...

Safranbolu hakkında bilmeniz gerekenler

Safranbolu tarihi

Haberin Devamı

Şehir eski çağlarda Homeros'un İlyada destanında geçen Paflagonya bölgesinde yer almaktadır ve bilinen tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar gider. M.Ö. 3000 ve 4000 tarihli tümülüsler, Safranbolu'nun insan yerleşimi açısından uzun bir tarihi olduğunu göstermektedir. Şehir Flaviopolis, Theodoropolis, Hadrianopolis, Germia ve Dadibra (Dadybra) gibi antik kasabalarla yorumlanmıştır. Bölgedeki bilinen ilk medeniyetler Hititlerin komşuları olan Gaspalar ve Zalpalardır. Bölgede sırası ile Hititler, Frigler, dolaylı yoldan Lidyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar (Pondlar), Romalılar (Bizans), Selçuklular, Çobanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlılar egemenlik kurmuşlardır.


Osmanlı Devleti zamanında özellikle 17. yüzyılda İstanbul-Sinop kervan yolu üzerinde konaklama merkezi olmasıyla kültürel ve ekonomik olarak en yüksek düzeyine ulaşmıştır. Aynı devirde Osmanlı sarayı ve devlet adamları şehre önemli eserler katmıştır.

Haberin Devamı

18. yüzyıldan başlayarak, III. Selim ve II. Mahmud dönemlerinde de devam eden ve 1850'den sonra artan İstanbul'a belgelenmiş göç ile Safranbolulular sarayda etkili olmaya başlamışlardır. Göçmenlerin çoğunluğu fırıncılık veya denizcilik yapmaktaydılar. Xavier de Planhol'a göre 1860'dan başlayarak Safranbolulular İstanbul'da fırıncılık konusunda tekel kurmuşlardı ve fırınlarda çalışan yaklaşık her beş kişiden üçü Safranbolu bölgesinden gelmekteydi. Büyük ihtimalle mevki sahibi ve tanınmış kişiler Safranbolu'dan akrabalarını, arkadaşlarını veya müşterilerini İstanbul'a getirmekteydiler. Planhol'a göre Safranbolu'dan İstanbul'a gelen Yunanların büyük çoğunluğu denizcilik yapmaktaydı.

1939'da işletmeye alınan Karabük Demir Çelik Fabrikası ile Karabük ilgi merkezi durumuna gelmiştir ve Safranbolu 1950'lerde Anadolu'da gerçekleşen modern şehirleşmeden fazla etkilenmemiştir. Bu nedenle mimari gelenekleri, özellikle yarı ahşap, üç odalı Pontian Yunan stilinde depreme dayanıklı evleri korunmuştur. UNESCO tarafından 17 Aralık 1994 tarihinde Dünya Miras Listesi'ne alınarak "Dünya Kenti" unvanını almıştır. Dünya Miras Şehirleri Organizasyonu'nun (OWHC) aktif üyesi olan Safranbolu'da 2000 yılında OWHC yönetim kurulu toplantısı düzenlenmiştir.

Haberin Devamı

Safranbolu evleri

Safranbolu evleri genelde 2 yada 3 katlı binalardan oluşur. Evlerin ilk katları hayvan damı ve hayat olarak kullanılır ve ailt kat taş yığma duvar kullanılır. Safranbolu Evleri Ahşap çatkılı, taş ve kerpiç örgülü duvarlar beyaz badanalıdır. Geniş ocaklar evde dikkat çeker. Ahşap Kapı ve tavan süslemeleri görülmeye değerdir. Evler haremlik selamlık tasarlanmıştır.

Safranbolu'da gezilecek yerler

Safranbolu'da mutlaka görülmesi gereken yerler şu şekilde sıralanabilir;

-Tokatlı kanyonu

-Kent tarihi müzesi

-Kaymakamlar gezi evi

-İncekaya su kemeri

-Safranbolu eski çarşı

Safranbolu'da ne yenir

Safranbolu'ya gidip de yemeden geri dönmemeniz gereken şeyler ise şöyle;

Bükme

Kuyu kebabı

Cevizli yayım

Perohi

Göbü