Siyaset Sağlık ticarileşiyor

Sağlık ticarileşiyor

18.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Şehir Hastaneleri ve Sağlık Sisteminin Dünü, Bugünü’ başlıklı raporda ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın toplumun eşit, ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmetlerine ulaşımını değil, aksine sağlığın ticarileşmesini ve özelleşmesini hedeflediği savunuldu

Sağlık ticarileşiyor

CHP Parti Meclisi (PM) üyesi Hüsnü Süslü tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde Parti Meclisi’ne sunulan şehir hastaneleri raporunda, “Sağlıkta Dönüşüm Programı sürecinde sağlık ocakları tasfiye edilerek aile hekimlikleri kuruldu, devlet hastaneleri işletmelere dönüştürüldü. Büyük kurumsal kaynakların özel şirketlere devrini sağlayan ‘Şehir Hastaneleri’ kurulmaya başlandı. Sağlığın ticarileştirilmesi, özelleştirilmesi hedeflenmektedir” denildi.

CHP PM üyesi Süslü, geçtiğimiz günlerde Kılıçdaroğlu başkanlığında gerçekleştirilen PM toplantısında, “Şehir Hastaneleri ve Sağlık Sisteminin Dünü, Bugünü” başlıklı bir rapor sundu. Raporda, şunlar kaydedildi:

YÜZDE 24 DAHA PAHALI: Kamu-Özel Ortaklığı ile gerçekleştirilecek şehir hastanelerinin asıl mantığını kamunun yetersiz finansal kaynaklara sahip olması ve özel sektörün işletmecilik başarısından ve yeni teknolojilerinden yararlanma düşüncesi yatmaktadır. Sağlık kuruluşlarının yapımı için gereken finansal kaynakların özel sektörden karşılanması ile sorunun ortadan kalkacağı ve yeni yatırımların daha hızlı ve verimli gerçekleşeceği varsayılmaktadır. Avrupa Yatırım Bankası verilerine göre kamu özel ortaklığıyla yapılan altyapı yatırımları normal ihale yöntemlerine göre yüzde 24 daha pahalı, bu yöntem için alınan krediler ise devlet borçlanmasına göre yüzde 83 fazladır.

ULAŞIM MASRAFLARI ARTACAK: Gerçekleştirilecek şehir hastanelerinin lüks olması ve bir çok yeniliği barındırıp ileri teknolojik gelişmeleri yakından takip etmesinin olumlu olduğunu kabul etmekle beraber bu hizmetlerin ne kadarının SGK tarafından karşılanacağı önemle üzerinde durulması gereken bir konudur. Entegre sağlık kampüsleri genellikle şehirlerin dışına yapılması ve şehir içerinde bulunan hastanelerin kapatılması vatandaşların ulaşım masraflarını artıracaktır.

43 BİN 103 YATAK: Tüm projelerin hayata geçirilmesi durumunda en küçüğü 150 yataklı Aydın Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, en büyüğü ise 4 bin 200 yataklı İstanbul Sancaktepe Şehir Hastanesi olacaktır. Toplamda 43 bin 103 yatak sayısına ulaşılması planlanmaktadır.

YÜZDE 300 ARTIŞ: Ülkemizde 2015 yılında 660 milyon 99 bin 447 kez hekime başvuru yapıldı. Yani kişi başına 8.3 kez doktora gidildi. 2002 ile 2015 kıyaslandığında yüzde 300’lük bir artışa denk gelmektedir.

Haberin Devamı

Taşeronlaşma yaygınlaştı

Sağlıkta Dönüşme Programı sürecinde sağlık ocakları tasfiye edilerek aile hekimlikleri kuruldu, devlet hastaneleri işletmelere dönüştürüldü. Kamu Özel Ortaklığı modeli altında büyük kurumsal kaynakların özel şirketlere devrini sağlayan Şehir Hastaneleri kurulmaya başlandı, taşeronlaşma yaygınlaştırıldı. Sağlıkta Dönüşüm Programı toplumun ihtiyacı olan eşit, ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmetlerine ulaşımı değil, tam tersine sağlığın ticarileştirilmesi, özelleştirilmesini hedeflemektedir. Bu sürecin arkasındaki ana dinamiğin kamusal hizmetlerin yok edilmesini ve insani olan her şeyin ticarileştirilmesini amaçlayan neoliberal politikalar olduğu görülmektedir.