Ekonomi Sağlık turizmi yükselişte

Sağlık turizmi yükselişte

23.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, sağlık turizminde gelirini bu yıl 5 milyar dolara, 2023’te ise 20 milyar dolara getirmeyi hedefliyor. Dünya çapında tanıtım etkinlikleri ivmeleniyor.

Sağlık turizmi yükselişte

Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında cari açığı kapatma gücü büyük olan turizm sektörünün önemine vurgu yapılırken, bu alanda özellikle ‘sağlık turizmi’ne işaret ediliyor. YEP için hazırlanan kitapçıkta ‘Sağlık turizminin geliştirilmesi için projeler planlanarak hayata geçirilecektir’ ifadeleri de dikkat çekiyor. Türkiye turizminin eli her geçen gün sağlık turizminde biraz daha güçlenirken, YEP ile kamunun da desteğini arkasına alan sektör, bu alanda dünyadaki sağlık turizmi pastasından aldığı payı artırmak için çalışmalarına hız verdi. Turizmciler, sağlık turizmi için yeni fırsatları değerlendiriyor. Kişisel harcama potansiyeli en yüksek turizm dallarından olan sağlık turizmi için dünya çapında etkinlikler hayata geçriliyor. 100 milyar dolar olarak tahmin edilen sağlık turizmi harcama pazarından aldığı pay 4 milyar dolara yaklaşan Türkiye, bu yılı 5 milyar dolar hedefine ulaşarak kapatmayı planlıyor. Türkiye’de sağlık turimi için kısa sürede hedeflenen pay ise 10 milyar dolar. 2023 yılına sağlık turizminde en iyi üç ülke arasında olma hedefiyle hazırlanan Türkiye, bu dönem için 20 milyar dolar olan sağlık turizmi gelir hedefini ise daha önce yakalamayı planlıyor.


Türkiye sağlık turizmi pastasındaki payını her yıl yüzde 25 artırırken, bu yıl rekorlar kıran turizm sektörü etkisiyle aldığı payı yüzde 40 düzeyinde yükseltmeyi hedefliyor.

1 milyar insan

Dünyada sağlık turizmi kapsamında ülkeleri dışına çıkan 30 milyon insanlık bir trafikten söz edilirken, bu anlamda yapılan harcamalar ise kişi başı 7.500 dolara yaklaşmış durumda.

Türkiye ise konumu avantajıyla 4 saatlik uçuş mesafesinde yaklaşık 1 milyar insana ve 57 ülkeye hitap ediyor. Başta ulaşım ve ileri teknoloji sağlık sistemiyle dikkat çeken Türkiye, sağlık turizminde ideal bölge olarak değerlendiriliyor. Sağlık turizmi ve tıbbi tedavi anlamında ülkeye gelenlerin sayısı geçen yıl 750 bine yaklaşırken, bu yıl sonunda 1 milyon kişiye ulaşması bekleniyor.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, dünyadaki sağlık turizmi pastasından Türkiye olarak önemli bir pay almak için çalıştıklarını dile getirdi. Bağlıkaya, “Türkiye bu alanda her şeye sahip. Bu kaliteyi yabancı turistle buluşturmak için tanıtım, fuar gibi pek çok çalışmanın içinde oluyoruz. Bu yıldan itibaren sağlık turizminde de gelir anlamında önemli bir pay alacağımızı öngörüyoruz” dedi.

Sağlık turizmi yükselişte

Büyük buluşma kasım ayında

Son yıllarda Körfez Bölgesinden gelen sağlık turistleri dikkat çekiyor. Saç ekimi, diş, genel sağlık taraması gibi onlarca farklı alanda tedavi için Türkiye’yi tercih eden başta Körfez ülkeleri olmak üzere 56 ülke Uluslararası İslam Dünyası Sağlık Turizmi Konseyi organizasyonu ile Antalya’da buluşacak. 7-11 Kasım tarihleri arasında MEDTİS 2018 - Uluslararası İslam Dünyası Sağlık Turizmi Konseyi organizasyonu Antalya’da düzenlenecek. Uluslararası Antalya Sağlık Turizmi ve Eğitimi Derneği (UASTED) ve Alanya Sağlık Turizmi Derneği (ALSTUD) tarafından organize edilen etkinliğe, 400’ün üzerinde yabancı delege ve toplamda 1500’e yakın katılımcı bekleniyor.

Sınırsız kaynak var

Sağlık turizmi hem ülkenin önemli termal turizm kaynakları, hem ileri tıbbi sistemi, hem de ileri yaş turizmiyle ortaklık sağlayarak gelişiyor. Uluslararası Antalya Sağlık Turizm Derneği (UASTED) Başkanı Mehmet Kanpolat, Türkiye’nin bu alanda en önemli ülke olması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtirken, başta Körfez Bölgesi ve Avrupa ülkelerine ulaştıklarını söyledi. Kanpolat, “Sağlık altyapımız, yatırımlarımız, kaynaklarımız sınırsızken, sağlık turizminde hala istenilen düzeyde değilliz. Ancak son 3 yıldır bu alanda çok büyük atılımlar yapıyoruz” dedi.

Türkiye Sağlık Turizmi Dernekleri Federasyonu (TURSAF) Genel Sekreteri Ahmet Girgin ise, ‘bacasız fabrika’ olarak tanımlanan turizm sektörü içerisinde sağlık turizminin büyük katma değer sağladığına dikkat çekti. Girgin, “Saygınlığımız artıyor. Sivil toplum kuruluşları olarak ülkemize döviz girdisi için el ele veriyoruz. Dünyadaki ilk 3 ülkeden biri olmayı hedefliyoruz” dedi.