Kokusu burnumuza geldiği anda büyüleyen, dostla, sohbetle en iyi giden içecek belki de kahvedir. Bazen onsuz güne başlayamaz bazen de onsuz işimize odaklanamayız. Peki, gün içinde içmemiz gereken miktarı aşıyor muyuz ve bu alışkanlık sizce sağlıklı mı? Hiç düşündünüz mü?

Kan dolaşımını hızlandırıyor...

Yapılan araştırmalar günde 5 gram kafein alınımın almayanlara göre %30 kan akışını hızlandırdığını söylüyor.

Spor öncesi içilen kahve kas ağrısını azaltıyor, dayanıklılığı artırıyor...

Georgia Üniversitesinde yapılan araştırmada spordan önce alınan 125 mg kafein yani 2 fincan kahvenin spor sırasında dayanıklılığı artırdığı ve spor sonrası kas ağrısını azaltarak iyileşmeyi hızlandırdığı belirtilmekte.

Haberin Devamı

Hafızayı güçlendiriyor...

Yapılan bir diğer çalışmada 200 mg kafeinin hafızayı güçlendirerek, odaklanmayı sağladığı ortaya çıkmıştır.

Ömrü uzatıyor mu?

Yapılan araştırmalar günde 3 fincan kahvenin depresifliği %10 azalttığını göstermekte. Fakat bu etkinin kafeinden yanı sıra kafeinin sahip olduğu antioksidan etkisinden kaynaklı olduğu düşünülmektedir.

Peki ne kadar kafein alınmalı?

Her besinde olduğu gibi kahvede de aşırı tüketimden kaçınmalıyız. Çünkü içerdiği kafein aşırı tüketimde mide rahatsızlıklarını, uyku bozukluğu problemlerini ve kalp ritimini etkileyebilmektedir. Dolayısıyla günlük maksimum 300 mg kafein alımı kabul edilir miktardır. Kahvenizi içerken şeker ve krema tercih etmemenizi öneririz.

İşte kahve çeşitlerine göre kafein oranı:

Filtre kahve 1 fincan: 135-200 mg

Espresso 1 fincan: 100 mg

Cappuccino 1 fincan: 100 mg

Hazır kahve 150 cc: 57 mg

Türk kahvesi 1 fincan: 57 mg

Dyt. Öykü Yıldırım