Dünya Saldırıyı DAEŞ üstlendi

Saldırıyı DAEŞ üstlendi

24.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sri Lanka hükümeti ülkede gerçekleşen bombalı saldırıların Yeni Zelanda’da Müslümanlara yönelik terör saldırısına bir misilleme olduğunu öne sürdü. Öte yandan, terör örgütü DAEŞ dün saldırıları üstlendiğini açıkladı. Saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 321’e yükseldi

Saldırıyı DAEŞ üstlendi

Asya ülkesi Sri Lanka’da kiliselere ve otellere gerçekleştirilen terör saldırılarında bilanço artıyor. Sri Lankalı yetkililer saldırılar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 321’e yükseldiğini açıkladı. Saldırılarda yaralananların sayısı da 500 olarak güncellendi. Hayatını kaybedenler için dün yerel saatle 08:30’da 3 dakikalık saygı duruşunda bulunulurken, cenaze törenleri de düzenlenmeye başlandı. Ülkede ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) de dün yürürlüğe girdi. OHAL kapsamında polise ve orduya ülkede yeni saldırıların önlenmesi için özel yetkiler verildi. Saldırıların ardından yapılan operasyonların devam ederken şu ana kadar 40’a yakın şüphelinin yakalandığını açıklandı. Interpol de, Sri Lanka makamlarının talebi üzerine terör saldırılarının soruşturulmasına bir ekiple katkıda bulunacağını duyurdu.

Haberin Devamı

Sri Lanka hükümeti, saldırıların sorumlusu olarak Ulusal Tevhid Cemaati adlı radikal örgütü göstermişti. Buna karşın dün terör örgütü DAEŞ, saldırıların sorumluluğunu üstlendi. DAEŞ, Amaq ajansı yoluyla üstlendiği saldırıları kendilerinin yaptığı iddiasına dair bir kanıt sunmadı. Hükümet yetkilileri Ulusal Tevhid Cemaati’nin saldırıları dış destek alarak gerçekleştirdiği görüşünde. Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, saldırının DAEŞ ile bağlantısı olabileceğini doğrularken, Suriye’den ülkeye dönen DAEŞ üyelerinin incelendiğini aktardı.

Saldırıyı DAEŞ üstlendi

Öte yandan Sri Lanka hükümeti, kilise ve otelleri hedef alan bombalı saldırıların Yeni Zelanda’daki cami saldırılarına misilleme olarak yapıldığını öne sürdü. Meclis’te düzenlenen oturumda ilk bulguları paylaşan Savunma Bakanı Dinendra Ruwan Wijewardene, “Saldırının Yeni Zelanda’nın intikamını almak üzere planlandığını” düşündüklerini açıkladı. Bununla birlikte gelen istihbarata rağmen saldırıların neden önlenemediği ülkede tartışılmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

İstihbarat birimlerinin Başbakan Ranil Wickremesinghe’ı ve hükümeti olası saldırı tehdidi konusunda bilgilendirmediği iddia ediliyor. Sri Lanka Hükümet Sözcüsü Rajitha Senaratne, Başbakan Wickremesinghe’ye bir süredir güvenlik brifingi verilmediğini doğruladı. Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisena, siyasi kriz sonrası kasım ayında Başbakan Wickremesinghe’yi ve bakanları görevden almış ancak Yüksek Mahkeme’nin aksi yöndeki kararı sonrası Wickremesinghe yeniden başbakanlık koltuğuna oturmuştu. Amerikan medyasında ise hem ABD hem de Hindistan istihbaratının Sri Lanka’yı Nisan ayında, ülkede saldırılar düzenlenebileceği yolunda uyardığı yönünde haberler yayımlandı.

Saldırıyı DAEŞ üstlendi

UNICEF: 45 çocuk öldü

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Sri Lanka’da Paskalya gününde yaşanan terör saldırılarında hayatını kaybedenler arasında 5’i yabancı uyruklu 45 çocuğun olduğunu bildirdi. UNICEF Sözcüsü Christophe Boulierac, BM Cenevre Ofisi’nde yapılan basın toplantısında, doğrudan aileler ve çocukları hedef alan korkunç terör saldırılarından dolayı derin şok yaşadıklarını ve üzüntü duyduklarını vurguladı. “UNICEF bu şiddeti mümkün olan en güçlü şekilde kınıyor” ifadesini kullanan Boulierac, saldırılardaki çocuk kurbanlara ilişkin Sri Lankalı yetkililerle yakın iş birliği yaptıklarını ifade etti. Boulierac, paylaştığı rakamların geçici olduğunu, yaşamını yitiren çocuk sayısının artmasından endişe ettiklerini de sözlerine ekledi.