Ekonomi Sanayiciden ‘hakediş’ için 4 bakana mektup

Sanayiciden ‘hakediş’ için 4 bakana mektup

24.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Devletin, kamuya iş yapan şirketlere olan hakediş borcu 40 milyar lirayı buldu. Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü gibi kurumların başını çektiği borçluların borcunu ödemesi için ekonomiden sorunlu 4 bakana mektup yazan Ankara Sanayi Odası (ASO), kamu ihalelerindeki kur farkı sıkıntısı için de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın devreye girmesini istedi.

Sanayiciden ‘hakediş’ için 4 bakana mektup

Hazine ve Maliye, Ticaret, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlarına mektup yazan ASO şu taleplerde bulundu:

Haberin Devamı

- Kamu kurumları tarafından ihalesi yapılmış ve sözleşmeye bağlanmış kamu alımlarından sözleşmelerinde fiyat farkı verilebilir olanlar için, kur farkından dolayı Cumhurbaşkanı’nın yetki kullanması, sözleşmelerinde fiyat farkı bulunmayanlar için ise kur farkından kaynaklanan zararın yasal düzenleme ile giderilmesi.

‘Mücbir sebep olsun’

- Kur farkı doğal afetler, kanuni grev, genel salgın hastalık, kısmi veya genel seferberlik ilanı gibi mücbir sebep olarak değerlendirilmesi, proje bazlı devlet destek ve yardımlarında da (KOSGEB, TÜBİTAK vb.) kurumların kur farkını dikkate alması.

- Kamu ilaç alımlarında 2.6934 TL olarak belirlenen euro kurunun 4.25’e çıkarılması.

- KDV’nin firmaların tahsilat yaptığında ödenmesi ya da peşin vergilerin taksitler halinde ödenmesi.

Haberin Devamı

- Gıda, iş makineleri, tarımsal araç gereç ve sağlık sektöründe işletmelerin girdilerini yüzde 18 KDV ile alırken, yüzde 8 veya daha düşük KDV ile satması sorununa çözüm için standart bir oran (yüzde 8 gibi) uygulanması.

- Sanayicilerin vergi iadesi alacaklarına karşılık 5 yıllık tahvil vermesi.

- Kamu inşaat ihalelerinde kullanılacak makine ve teçhizat listelerinin de ihale dosyasına konularak, malzemenin yerlileştirmesi.

- Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve benzeri kurumların ödemelerinin bir an önce nakit olarak (zamanı gelmiş hak ediş tutarlarının) ödenmesi ve piyasadaki nakit sıkışıklığının giderilmesi ve bu şekilde artan faiz oranlarının önüne geçilmesi.

- Borç yapılandırmalarında bankaların gerekli düzenlemeleri bir an önce yapması.

- Politika yapımında KOBİ’lerin önceliklerinin ve ihtiyaçlarının dikkate alınması. Ödeme süresinin 60 günü aşamayacağı hükmünde KOBİ’lere öncelik verilmesi.

Alacağa karşılık tahvil

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, devletin 40 milyar TL’yi bulan hakedişleri ödemesinin iş ortamı için canlandırıcı etki yapacağına işaret ederek, alacaklarına karşılık düşük faizli devlet tahvili verilmesi halinde de bunu bankalarda teminat olarak kullanabileceklerini, bunun da finansmana erişimi kolaylaştıracağını ifade etti.

Haberin Devamı

Sanayicilerin bankalara döviz cinsinden borçlarının yeniden yapılandırılması gerektiğini belirten Özdebir, “Kredileri geri çağırma şikâyetleri gelmeye başladı. Bankalar kur farkı kaynaklı borç artışları nedeniyle ek teminat istiyor” dedi.