Mersin Sanayiciler Üretim Envanteri Çıkarma Hedefinde

Sanayiciler Üretim Envanteri Çıkarma Hedefinde

20.02.2019 - 11:31 | Son Güncellenme:

Sanayiciler üretim envanteri çıkarma hedefinde

Sanayiciler Üretim Envanteri Çıkarma Hedefinde

MERSİN, (DHA) – MERSİN Ticaret ve Sanayi Odası(MTSO) 27 No’lu Makine Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Oğuz Akar Tülücü, yapacakları çalışma ile kentin üretim gücünü saptamak istediklerini dile getirerek, "Mevcut gücümüzle ülkemizin ithalatının önüne geçmek adına ihtiyaç duyulan üretim alanlarından hangisine talip olabileceğimizi belirlemek istiyoruz" dedi.
Türkiye’nin zor ekonomik koşullardan geçtiği bir dönemde olduğunu ve özellikle 2019 –2020 yıllarının da zorlu geçeceğini tahmin ettiklerini belirten Komite Başkanı Tülücü, "Biz de üyelerimizin üretimlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak adına şimdiden bir takım önlemler almak istiyoruz. Çalışmalarımıza da bu hedef doğrultusunda yön vermeyi düşünüyoruz. Bunun için ilk olarak kentin üretim gücünü belirlemek istiyoruz. Gerek yapacağımız anketler gerekse bire bir yerinde görüşmelerle hangi firmamız ne üretiyor? Ne üretebilir? Kimin elinde hangi makineler var? Ne kadarını yüzde kaç kapasite ile kullanıyor? Tüm bunları belirleyeceğiz" diye konuştu.
Mersin sanayisi çok güçlü olmasına rağmen bu gücünün farkında olmadığını, geniş bir makine parkı bulunsa da bu makinelerin tam kapasite ile değerlendirilemediğini ifade eden Tülücü şunları söyledi:
"Bu gücü reel olarak saptamamızın ardından bir araya gelmemiz halinde büyük işlere imza atabiliriz. Bunun için ikinci aşamada neler yapabileceğimizi ve bu yapabileceklerimize hangi firmalarımızın dahil olmak istediğini belirleme arzusundayız. Ülkemizde üretilmeyen ürünler için Mersin sanayisi ne yapabilir? Ülkemizin savunma sanayisi için Mersin sanayisi ne yapabilir? Birleşmenin getireceği güçle hangi önemli projelere imza atabiliriz saptamak istiyoruz."
Özellikle kaynak bulma noktasında her geçen gün daha da zorlandıkları bir süreçte güç birliğine gidilmesi halinde kamu desteklerinden de daha fazla faydalanılabileceğini vurgulayan Tülücü, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çok sayıda güç birliği desteği bulunduğu gibi ithalatın önünü kesecek üretim alanlarına özel teşvikler de var. Belki tek başımıza bu ürünleri üretebilmemiz mümkün değil ama güçlerimizi birleştirirsek bu ürünleri üretebileceğimiz gibi bu üretimi gerçekleştirebilmek adına önemli desteklerden de yararlanabiliriz." dedi.
Çalışmanın ilk aşamasını haziran ayında başlatacaklarını kaydeden Tülücü, bunun sebeplerini ise şöyle anlattı:
"İşletme kredi faizlerinin çok yüksek olması nedeniyle firmalarımız farklı arayışlar içine girdi. Yaptığımız araştırmalarda her 100 firmamızdan 30’a yakınının sektör değişikliğine gitmek istediğini gördük. Öncelikle bu durumun netleşmesi için yılın ikinci yarısını beklemek istiyoruz. Firmalarımız halihazırda çalışanlarıyla birlikte ayakta kalma mücadelesi verdiği için şu anda yapacağımız bir saptama bize istediğimiz sonuçları vermeyecektir. Haziran ayı itibariyle konunun netleşeceğini ve Mersin’de makine sektörünün kendisine bir yol haritası çizeceğini düşünüyorum."

FOTOĞRAFLI