Ekonomi Sanayide yüksek teknoloji atağı

Sanayide yüksek teknoloji atağı

17.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Sanayide yüksek teknoloji atağı

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.2 artarken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 2 azaldı. Sanayi üretim endeksi kapsamında hesaplanan takvim etkisinden arındırılmış yüksek teknoloji endeksi ise haziranda 146.3 ile yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sağlam sanayi altyapısı ve dinamik girişimcilerin Türkiye’ye yönelik iç ve dış saldırılarla mücadelede ülkenin en önemli dayanağı olduğunu belirterek, “Finansal saldırılarla sanayimize zarar vermek isteyenlere karşı bakanlık olarak gerekli tedbirleri alıyoruz. Bu süreçten sanayimizin olumsuz etkilenmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.

‘Yükseliş sürmeli’

Türk ekonomisinin sanayinin öncülüğünde güçlü bir şekilde yoluna devam ettiğini vurgulayan Varank, yılın ikinci çeyreğinde Türkiye’nin sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.3 büyüdüğünü anımsatarak, böylece ilk altı ayda sanayi üretimindeki artışın yüzde 7.7 olduğuna dikkati çekti.

Haberin Devamı

Haziran ayı sanayi üretiminde yüksek teknolojili ürün üretimindeki yüzde 17.9’luk artışın Türkiye’nin yakalamak istediği trendin bir göstergesi olduğunun altını çizen Varank, şöyle devam etti:

“Bu yükselişi sürdürülebilir hale getirmek istiyoruz. Mayıs ayı rakamlarına göre bir yıl içinde 650 bin kişiye yeni istihdam imkanı sağlandı. Bunun 283 bini sanayi sektörü kaynaklı. Türkiye, tüm dünyada etkisi hissedilmeye başlayan ticaret savaşlarına rağmen temmuzda ihracatını yüzde 11.8 artırdı. Böylece tarihimizin en yüksek temmuz ayı rakamına ulaştık. İhracatımızda sanayi ürünlerinin yüzde 95’e varan oranı, sanayicilerimizin gücünü bir kez daha ortaya koydu.”

Yüzde 4 büyüme tahmini

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı, sanayi üretimi artışında ivme kaybının haziran ayı itibarıyla başladığını söyledi.

Üretimdeki yıllık artış oranının, hem düzeltilmemiş hem de düzeltilmiş verilerde yüzde 6 - 7 bandından yüzde 3 koridoruna indiğini belirten Tokalı, “Yılın ikinci yarısında ilk aylarda, bayrama bağlı iş günü etkilerinin, düzeltilmemiş verilerde yıllık bazda önemli dalgalanmalara neden olabileceğini hatırlatmak isteriz. Düzeltilmiş verilerde de, yılın ilk yarısında kaydedilen yüzde 7.5 seviyesindeki yıllık artış oranının yılın ikinci yarısında yüzde 2 - 4 bandına gerilemesini mümkün görüyoruz. Bu çerçevede, yılın tamamına ait yüzde 4’lük büyüme tahminimizi koruyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yüksek teknoloji ürünlerinin güçlü performans gösterdiğine işaret eden Tokalı, ekonominin diğer sektörlerini desteklemesi yönünden önemli olan kimya üretiminin ivmesini koruduğunu, inşaat sektöründe ise iki aydır ivme kaybının belirginleştiğini dile getirdi.