Gündem Sarı kantaron çayı nedir?

Sarı kantaron çayı nedir?

01.05.2018 - 12:13 | Son Güncellenme:

Son yıllarda daha fazla ilgi görmeye başlayan alternatif tıp ve şifalı bitkilerle tedavi merakından sonra, sarı kantaron bitkisi de oldukça ilgi gördü. Yağı çıkarılan ve çayı demlenen sarı kantaronun kullanım alanları saymakla bitmiyor.

Sarı kantaron çayı nedir

Sarı kantaron nedir?

Haberin Devamı

Neredeyse her coğrafyada yetişebilen sarı çiçekli bir bitkidir. Piyasada yağı, çayı ve kurusu bulunan sarı kantaron eski çağlardan beri mucizevi bir şifa kaynağı olarak görülür.

Sarı kantaronun faydaları

Sarı kantaron bitkisinin faydaları saymakla bitmiyor. Sizler için birkaç faydasını sıralayabiliriz.

  • Güneş yanığı vs. cilt lekelerinde etkili olduğu için leke izlerini geçirmede önemli bir rol oynamaktadır.
  • Doğal bir sakinleştirici etkisi vardır. Bu yüzden kantaron çayı antidepresan ve yatıştırıcı olarak kullanılabilir.
  • Doğal bir antiseptik olduğundan vücudu mikroplara karşı korur.
  • Antibiyotik özelliğiyle iltihaplanmaları önler, var olan iltihapların yok olmasında rol oynar.
  • Hücrelerin yenilenmesini hızlandırır. Egzama gibi cilt rahatsızlıklarında da olumlu sonuçlar verir. Yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Çayının iştah açtığı söylenmektedir. Bu yüzden kilo problemi yaşayanların tüketmemesi önerilir.
  • Kanserin yayılmasını önler ve çoğalmasını engeller.
  • Ağrı kesici özelliği sayesinde kas ağrısı yaşayan ve âdet sancısı çeken kişilerin çokça kullandığı biliniyor.

Sarı kantaronun zararları

Her güzel şeyin iyi yanı olduğu kadar kötü yanı da vardır. Sarı kantaronun da bazı zararları bulunmaktadır. İşte bunlardan birkaçı,

  • Vücutta birçok etkisi olan sarı kantaronun aşırı dozda kullanımı vücuda zarar verecektir. (Örneğin hazmı kolaylaştırmak için günde 1 fincandan fazla içerseniz, bir anda aşırı etki gösterebilir ve ishal olabilirsiniz.)
  • Güneş lekeleriniz için sarı kantaron yağı kullanıyor olabilirsiniz fakat sarı kantaron yağını sürdükten hemen sonra güneşe çıkarsanız bu cilt lekelerinizin daha da artmasına sebep olacaktır.
  • Hamile ve loğusa kadınların kullanmasını tavsiye edilmemektedir. Vücudun hormon dengesi zaten yerinde olmadığından tamamen ters bir etki yapabilir ve vücut dengesini tepetaklak olabilir.
  • Hap olarak kullanacaksanız zaten çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Hap şeklinde kullanım çok riskli sonuçlar doğurabilir.

Vu tarz ilaçları ve bitkileri kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın. En doğru bilgiyi size doktorunuz verecektir. Tedavi amacıyla kullanmaya başladığınız bir şey sizi daha da hasta edebilir.

Sarı kantaron çayı nasıl demlenir?

2.5 – 3 çay kaşığı kurutulmuş sarı kantaronu 1 su bardağı sıcak suyla 10 dakika demleyin. Daha sonra süzüp o şekilde çayınızı içebilirsiniz. Dilerseniz taze sarı kantaronla da çayınızı demleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Evde sarı kantaron yağı nasıl yapılır?

Sarı kantaron yağı canınız istediğinde birkaç saatte elde edebileceğiniz bir şey değildir. Doğal yağını elde etmek için 3 ay sabretmeniz gerekmektedir.

Taze ya da kurutulmuş sarı kantaronu cam bir kavanoza doldurun. (çiçekleri ve saplarıyla beraber). Kabın yarısına kadar sarı kantaron dolduğundan emin olun. Üzerine kavanoz dolana kadar doğal zeytinyağı ekleyin ve ağzını sıkıca kapatın. Günde 2 – 3 saat güneş gören bir yerde 3 ay bekletin. Kavanozu her gün mutlaka çalkalayın. 3 ayın sonunda yağın kırmızı bir renk aldığını göreceksiniz. Çiçekleri ve sapları yağdan ayırıp yağınızı en az 1 sene rahatlıkla kullanabilirsiniz.