Tatil Sarıkız Etnografya Müzesi

Sarıkız Etnografya Müzesi

11.04.2018 - 08:13 | Son Güncellenme:

Kazdağları, sahip olduğu doğa güzelliklerinin yanı sıra tarihteki önemiyle de dikkat çekiyor. Kazdağları'nda doğal güzelliklerin yanı sıra müzeler de dikkat çekiyor. Bölgede bulunan Sarıkız Etnografya Müzesi nerede?

Sarıkız Etnografya Müzesi

Kazdağları, Çanakkale ile Balıkesir il sınırları içinde yer alan Türkiye'nin en önemli doğal alanlarından biridir. Eşsiz bir güzelliğe sahip olan Kazdağları, doğal olarak turistlerin de yoğun ilgisiyle karşı karşıya. Ormanları, akarsuları, vadileri kadar tarihiyle de ziyaretçilerini büyüleyen Kazdağları'na her yıl binlerce kişi gelmekte. Sarıkız Etnografya Müzesi nerede? Kazdağları ile ilgili detaylar haberde...

Haberin Devamı

Sarıkız Etnografya Müzesi

Kazdağları nerede?
Kazdağları Milli Parkı, Edremit Körfezi'nin kuzeyinde Balıkesir ve Çanakkale illeri sınırları içinde kalır. KazdağlarıEdremit Körfezi'nden Biga yarımadasına doğru uzanmaktadır. Kazdağları batıda Dede Dağı, ortada Kaz Dağı, doğuda Eybek Dağı ve kuzeydoğuda da Gürgen ile Kocakatran dağları arasında kalan bölge sınırları içinde bulunur. Kazdağları'nın en yüksek zirvesi 1774 metre yükseklikteki Karataş'tır.

Sarıkız Etnografya Müzesi

Kazdağları'na nasıl gidilir?
Kazdağları oldukça geniş bir alanı kapsayan bir bölge olduğu için gitmek istediğiniz noktaya göre güzergahınızı belirlemeniz gerekiyor. Örneğin Kazdağları'nda yer alan ve dünyanın en temiz havasına sahip yerlerden biri olan Altınoluk'a gitmek için Edremit güzergahını takip etmeniz gerekiyor. İstanbul'dan Çanakkale ve Balıkesir üzerinden Türkiye'nin güneyine giderken Kazdağları'ndan geçme fırsatınız olacaktır. Bu yolculuk, size Kazdağları'nın doğal güzelliklerine tanıklık etme imkanı da sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Sarıkız Etnografya Müzesi

Kazdağları'nda nereleri görmeli?
Kazdağları, sadece doğasıyla değil, tarihiyle de dikkat çeken bir bölgedir. Kazdağları, dünyada ilk güzellik yarışmasının yapıldığı yer olarak tarihe geçmiştir. Mitolojide İda Dağı olarak geçen Kazdağları, Homeros'un İlyada destanında da adı geçmekte. Afrodit, Hera ve Athena'nın katıldığı güzellik yarışmasının yanı sıra sonrasında yaşanan Truva Savaşı da Kazdağları'nda gerçekleşmişti. Truvalı Paris'in Kazdağları'nda gezip çobanlık yaptığı biliniyor.

Ayrıca yine Kazdağları Milli Parkı içinde yer alan Dede Tepe'de bulunan Zeus Altarı da bölgenin bir diğer tarihi yeridir. Milli park olan Kazdağları'nda Sütüven, Pınarbaşı ve Hasan Boğuldu Şelaleri de görülmesi gereken yerler arasında. Bunun dışında Çamlıbel Köyü, Sarıkız Tepesi, Tahtakuşlar Köyü, Yeşilyurt Köyü, Altınoluk, Şahindere Kanyonu gibi yerler de Kazdağları bölgesinde mutlaka görülmesi gereken yerler.

Sarıkız Etnografya Müzesi

Kazdağları'nda ne yapılır?
Kazdağları dünya üzerinde en temiz havaya sahip yerlerden biridir. Kampçıların, doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin ve tarih düşkünlerinin uğrak rotası olan Kazdağları, sahip olduğu güzellikleriyle ziyaretçilerini büyüler. Her gelenin kendisinden bir şey bulabileceği Kazdağları, bu yönüyle aktivite bakımından oldukça zengin bir bölgedir. Ancak Kazdağları'nın milli park statüsünde olduğu için doğal yaşama zarar vermemek adına ziyaretçilerin dikkatli olması gerekiyor.

Haberin Devamı

Kazdağları'na gelenlerin önemli bir bölümü yürüyüş yapmak, fotoğraf çekmek, kamp kurmak ve doğa sporları aktivitelerine katılmak gibi faaliyetlerde bulunur. Zengin bir bitki örtüsü ve biyolojik çeşitliliğe sahip olan Kazdağları, araştırmacıların ve akademisyenlerin de geldiği bir yerdir. Zengin bir tarihi geçmişe sahip olan Kazdağları, provesyonel veya amatör tarihçilerin de toplandıkları yerlerden biridir.

Sarıkız Etnografya Müzesi

Sarıkız Etnografya Müzesi nerede? Sarıkız Etnografya Müzesine nasıl gidilir? Giriş ücreti nedir?
Kazdağları Milli Parkı'nda sadece doğal yaşam veya tarihi kalıntılar değil daha yakın tarihe de tanıklık edebileceğiniz mekanlar bulunuyor. Balıkesir'e bağlı Edremit ilçesinin Güre Mahallesinde, 2 yıl önce ziyarete açılan Kazdağı Etnografya Müzesi'nde, mitolojiden günümüze dek Kazdağları'ndaki yaşam, her yönüyle anlatılıyor. Murat ve Uğur Bostancığlu kardeşler tarafından oluşturulan galeride, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e, Edremit'e geldiğinde kendisine tahsis edilen fayton ve ilk baskı 'Nutuk' gibi eserler alıyor.

Haberin Devamı

215 kiloluk top mermisini kaldırarak, Çanakkale Deniz Savaşı'nın kaderini değiştiren Seyit Onbaşı ile Sabahattin Ali, Tuncel Kurtiz ve Ali Ekber Çiçek'in balmumu heykelleri bulunuyor. Büyük İskender, Afrodit ve Nemesis'in silikondan yapılmış birebir heykel ve büstlerinin yanı sıra İda Dağı'nda yaşayanların yöresel kıyafetlerinin de sergilendiği galeride, 'Sarıkızdan 'Hasanboğuldu' efsanesine kadar pek çok hikaye objelerle anlatılıyor.

Sarıkız Etnografya Müzesi

Hazırlayan: İhsan Dindar