Siyaset 'Savcılık uygun gördüğü kişilerin ifadesini alabilir'

'Savcılık uygun gördüğü kişilerin ifadesini alabilir'

17.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, dün bakanlık resmi konutunda bir araya geldi. Görüşmelerin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Savcılık uygun gördüğü kişilerin ifadesini alabilir

“Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosunun istemesi halinde ülkesine gidip gidemeyeceği ve onunla ilgili bir soruşturma yapılıp yapılmayacağı”na ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, “Bugün Suudi Arabistan’ın herhangi bir diplomatı ülkesine gitmek isterse gidebilir. Bunda bir kısıtlama yok” dedi. Çavuşoğlu, uzun bir zamandan sonra başsavcılığın uzmanlarla başkonsolosluk binasına girdiğini ve dün saat 05.00 gibi çalışmalarını tamamladığını söyledi. Dün itibariyle başkonsolosun rezidansı ve araçlar dahil soruşturmaların sürdüğünü anlatan Çavuşoğlu, ortada bir can olduğunu ve dolayısıyla herkesin merak ettiğini kaydetti. Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Bunu açıklığa kavuşturmak durumundayız. Kimleri sorguya alacak, kimlere ne sorular soracak, bu başsavcılığın görevi. Onlar karar verirler soruşturmalar kapsamında. Başsavcı adına ‘şu kişiye sorular sorulacak veya sorulmayacak’ diyemeyiz. Ama yine Kaşıkçı’nın nişanlısının ifadeleri alındı. Başsavcılık, uygun gördüğü kişilerin ifadesine başvurabilir. Bu sürecin engelsiz şekilde devam etmesi önemli. Aynı şekilde bu sürecin Suudi Arabistan ile iş birliği açısından da önemi var. Diğer taraftan bunun sonuç odaklı ve şeffaf olması lazım.”

Haberin Devamı

Pompeo ile yapacağı görüşme

Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yapacağı görüşmede; Halkbank, Hakan Atilla gibi davaların ele alınacağını söyledi. Menbiç’e de değinin Çavuşoğlu, “ABD’de bir savsaklama hissedersek önceki çizgiye döneriz. Ya siz temizleyin ya da biz temizleriz” dedi.