Siyaset ‘Seçim güvenliği’nde işbirliğine hazırız

‘Seçim güvenliği’nde işbirliğine hazırız

20.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu dün Temiz Seçim Platfomu (TSP) heyitini kabul etti. Heyetin seçim güvenliği için işbirliği teklifi üzerine Kılıçdaroğlu’nun “Her türlü işbirliğine hazırız. Siyasi partiler ve STK’larla görüşmelerimizi sürdüreceğiz” dediği belirtildi...

‘Seçim güvenliği’nde işbirliğine hazırız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Okuyan başkanlığındaki Temiz Seçim Platfomu (TSP) heyeti ile görüştü. Parti Genel Merkezi’ndeki görüşmeye Yaşar Okuyan’ın yanı sıra TSP heyetinde yer alan Hasan Korkmazcan, Enis Öksüz, Barlas Doğu, Ramazan Mirzaoğlu, İlke Çakar ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan katıldı.

Haberin Devamı

Raporu sundular

Alınan bilgilere göre Okuyan, görüşmede, platformun kuruluşu ve faaliyetlerine ilişkin bilgi verdikten sonra, seçim güvenliğine yönelik hazırladıkları 14 önerinin yer aldığı raporu Kılıçdaroğlu’na sundu. Okuyan’ın görüşmede, 2019 seçimlerinde seçmenlerin sandığa gitmesi için kapsamlı bir çalışma yapılması gerektiğini ifade ederek, “Vatandaşın oyunu kullanması lazım. Eğer seçimlere katılım oranı yüzde 90’a çıkarsa iktidar ne yaparsa yapsın en sağlıklı sonuçlar ortaya çıkacaktır” değerlendirmesini yaptığı belirtildi. Okuyan ve heyet üyelerinin Kılıçdaroğlu’na seçim güvenliği ekseninde işbirliği yapmayı teklif ettiği öğrenildi.

‘Seçim güvenliği’nde işbirliğine hazırız

Kılıçdaroğlu’nun ise kendilerinin de parti bünyesinde bir çalışma yürüttüklerini anımsatarak, “Ziyaretiniz için teşekkür ederim. Seçim güvenliğini sağlamak için her türlü işbirliğine hazırız. Gerek siyasi partilerle gerek sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmelerimizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandığı öğrenildi. 2019’da sağlıklı bir seçim yapılmasını dileyen Kılıçdaroğlu’nun, seçim güvenliğine yönelik yürüttükleri çalışmaları da TSP heyetiyle paylaşacaklarını söylediği belirtildi. Seçim ittifakına ilişkin bir konunun göndeme gelmediği ifade edilen görüşmede, seçmen kütükleriyle ilgili çalışma yapılması ve gönüllü vatandaşların seçim günü sandık başında bulunmasının sağlanması konuları da ele alındı.

Haberin Devamı

Okuyan, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada CHP’ye teşekkür ederek, AK Parti ve MHP ile sivil toplum kuruluşlarını da ziyaret edeceklerini kaydetti.

14 öneri sunuldu

TSP heyetinin Kılıçdaroğlu’na sunduğu raporda şu öneriler yer aldı:

- Parmak boyasının uygulanması

- Nüfus ve seçmen sayımının yapılması

- Seçmen listelerinin tanziminin yeniden YSK’ya verilmesi

- Oy pusulalarının numaralanması

- Seçmen askı süresinin 1 aya çıkarılması

- SEÇSİS ve YSK bilgisayar merkezi ve uçlarında parti temsilcilerinin bulundurulması

- Propaganda dönemiyle ilgili kanun değişikliği yapılması

- Barajın yüzde 5’e indirilmesi

- Milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılması

Haberin Devamı

- Kamuoyu araştırmaları ile ilgili düzenleme yapılması

- Parti ve adayların gelir ve giderlerinin şeffaflığının sağlanması

- Oy pusulalarının basımı ihalesi, paketlenmesi, gönderilmesinde parti temsilcilerinin görevlendirilmesi

- Seçim yasakları cezalarının 2 misli artırılması

- Seçim sonuçlarını etkileyecek hilelere 10 yıldan az olmamak üzere hapis cezası getirilmesi

Yazarlar