Siyaset Seçimden sonra ilk ziyaret Azerbaycan’a

Seçimden sonra ilk ziyaret Azerbaycan’a

26.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yeniden seçildikten sonra ilk yurt dışı gezisini Türkiye’ye yapan Aliyev’i kutlayan Erdoğan, “Ben de cumhurbaşkanı seçildiğimde ilk yurt dışı ziyaretimi Azerbaycan’a yapmıştım. Bu bir gelenek olmuş. İnşallah 24 Haziran’dan sonra da ilk yurt dışı ziyaretimi ben de Azerbaycan’a yapacağım” dedi

Seçimden sonra ilk ziyaret Azerbaycan’a

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmesinin ardından iki ülkenin liderlerinin, seçimlerin ardından ilk ziyaretlerini birbirine yaptıklarını hatırlatarak, “Bu durumun bir gelenek haline gelmiş olması aramızdaki kardeşlik hukukun en güzel, en müşahhas örneğidir. İnşallah 24 Haziran’dan sonra da ilk yurtdışı ziyaretimi ben de Azerbaycan’a yapacağım” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, dün Aliyev’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşıladı. 11 Nisan’da yapılan seçimlerde yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Aliyev, ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye yaparken, resmi törende milli marşların yanı sıra bando takımı, “Can Azerbaycan” şarkısını da çaldı. Külliye’deki resmi karşılama törenlerinde ilk kez böyle bir jest yapıldı. Erdoğan ve Aliyev, baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın açıklaması da düzenledi.

‘İnşallah ben de...’

Aliyev’in seçildikten sonra ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye’ye yaptığını belirten Erdoğan, seçim başarısından dolayı kendisini kutlayarak, “Aziz kardeşimin vizyoner liderliği altında can Azerbaycan gelişmeye, güçlenmeye, bölgesinin istikrar abidesi olarak parlamaya devam edecektir.

Haberin Devamı

Altı anlaşma imzalandı

İki ülke arasında çevre alanında iş birliği, elektronik imza alanında işbirliği, tercihli ticaret anlaşması alanında işbirliği, kültür merkezleri kurulması anlaşması, personel değişimine dair anlaşma, yüksek düzeyli işbirliği konseyi iş birliği protokolü olmak üzere toplam altı anlaşma imzalandı.

İnşallah Türkiye olarak bu süreçte daima kendileriyle el ele, omuz omuza, her alanda, siyasi, askeri, ekonomik, ticaret, kültürel, tüm alanlarda müşterek çalışmaya devam edeceğiz. Bu konuda kararlılığımız tamdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Ben de Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk yurt dışı ziyaretimi Azerbaycan’a yapmıştım. Bu durumun bir gelenek haline gelmiş olması aramızdaki kardeşlik hukukun en güzel, en müşahhas örneğidir. İnşallah 24 Haziran’dan sonra da ilk yurt dışı ziyaretimi ben de Azerbaycan’a yapacağım” sözleri de dikkati çekti.

‘Müjdemiz olacak’

30 Ekim 2017’de Bakü’de Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:

“Dünyanın en önemli güzergâhlarından birini oluşturan bu hattın verimli biçimde kullanılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bu çalışmaları çok kısa sürede tamamlayacağız. Önümüzdeki dönemde aramızda yeni projeler var, bu yeni projeleri de hayata geçireceğiz. Bunlardan en önemlisi ekonomik alanda yerli ve milli paraya inşallah geçişimiz olacaktır. Müşterek olarak atmayı hedeflediğimiz adımlar var ki bunlar çok önemli. En büyük şu an önümüzdeki proje, yakın zamanda TANAP’ın açılışını yapacağız. Bu açılış inşallah haziran ayı başlarında gerçekleştirilecek. Bu seçim öncesi gerek milletimize gerek tüm dünyaya bizim bir müjdemiz olacaktır. Güney gaz koridorunun önemli bir parçası olan TANAP, sadece Türkiye ile Azerbaycan arasında değil, aynı zamanda bütün Avrupa’nın enerji güvenliğine katkı yapacaktır.”

Haberin Devamı

1 numaralı yatırımcı

İzmir Aliağa’da yapımı devam eden Star Rafinerisi’nin inşaatının da yakın zamanda biteceğini hatırlatan Erdoğan, “İnşallah onu da eylül, ekim gibi açılışını yine kardeşimle beraber gerçekleştireceğiz. Böylece Azerbaycan, Türkiye’de bir numaralı yatırımcı olacak. Ekonomik ve ticaret ilişkilerimizin dahi ileriye taşınması öncelikli hedefimizdir.

Burada da en önemli hedef, savunma sanayinde inşallah birlikte atacağımız ve atmamız gereken adımlar olacaktır. Bugün önemli bir adım attık aslında. Tercihli Ticaret Anlaşması müzakerelerine ilişkin mutabakat zaptının imzalanmasından ciddi manada memnuniyet duyduğumu özellikle vurgulamak isterim” dedi.

‘Haydar babayı da rahmetle anıyorum’

“İki devlet, tek millet” sloganının boş bir ifade olmadığını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Haydar babayı da rahmetle anıyorum. Bu ifadenin altında aziz şehitlerimizin kanlarıyla attıkları imza var. Çanakkale

Bartholomeos’u kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fener Rum Patriği Bartholomeos’u kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basına kapalı gerçekleştirilen kabul, 35 dakika sürdü.

Destanı’nda Bakü’nün kurtuluşunda işte bu kardeşlik ruhuna şahit oluyorsunuz. Ülkelerimiz arasında dayanışma ve işbirliği bugün de aynı anlayışla devam ediyor. Nerede? Bizim ortak duruşumuz Yukarı Karabağ’da da Afrin’de de kendini tüm dünyaya aynen göstermiştir. 15 Temmuz 2016 hain darbe girişimi sonrasında bize geçmiş olsun dileklerini ileten ve destek veren ilk liderlerden biri değerli kardeşim İlham Aliyev olmuştur. Azerbaycan yönetimi bugün de başta FETÖ olmak üzere terörle örgütleriyle mücadelemizde bize en fazla destek veren ülke konumundadır.”

TSK’nın yürüttüğü Zeytin Dalı Operasyonu sırasında da gerek Azerbaycan hükümeti ve gerek Azerbaycan halkının Türkiye’nin yanında olduğunu kaydeden Erdoğan, “Biz de Yukarı Karabağ sorununu başından beri, kendi sorunumuz olarak gördük. Yukarı Karabağ sorununun, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığı ilkeleriyle ilgili Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde ivedilikle çözümü en büyük arzumuzdur. Bu konuda Azerbaycan’a verdiğimiz desteği bundan sonra da kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan’a ilk davet

Aliyev de, “İlk ziyaretim bir gelenektir, ananedir. Bugün Türkiye-Azerbaycan dünya çapında birbirine en yakın olan ülkelerdir, müttefiklerdir. Türkiye-Azerbaycan işbirliği, kardeşliği, dostluğu önemlidir. Aziz kardeşimin liderliğinde Türkiye’deki gelişmeleri çok büyük sevinçle karşılıyoruz. Erdoğan’ın liderliğinde dostlar sevinir istemeyenlerin keyfi bozulur. Biz Türkiye’nin büyümesini, inkişafını görüyoruz. Aziz kardeşimi seçimlerden sonra ilk seferi için aziz kardeşimi Azerbaycan’a davet ediyorum. Bu gelenek bundan sonra da yaşasın” dedi.