Siyaset ‘Seçimlerde siber saldırılarla karşılaşıyoruz’

‘Seçimlerde siber saldırılarla karşılaşıyoruz’

24.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven kısaca “SEÇSİS” olarak adlandırılan Seçim Bilişim Sistemi’nin güvenliğine ilişkin iddialı konuştu.

‘Seçimlerde siber saldırılarla karşılaşıyoruz’

“Bizim sistemimiz dünyanın en güçlü sistemlerinden biri” diyen Güven, seçim günleri yurt dışından sık siber saldırılarla karşılaştıklarını ama güçlü bir ekiple bu saldırıları boşa çıkarttıklarını söyledi. Güven, Milliyet ekibini kabulünde, seçimlerde zaman zaman veri akışında sıkıntı olduğu yönünde iddiaların gündeme getirildiği anımsatılarak yöneltilen “Sizin bu bu yönde tespitleriniz var mı? Siber saldırı oluyor mu” sorusu üzerine YSK olarak HAVELSAN’dan 40 mühendisle çalıştıklarını, kimsenin aklında bir şey kalmaması için partilerin mühendislerini de çalıştırdıklarını belirtti. Güven, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bizim sistem dünyanın en güçlü sistemlerinden birisi. Hatta seçim gecesi bir partinin sistemi çöktü. ‘Veri alamıyorlar’ dediler. ‘Destek istiyorlarsa hemen gidin sistemlerini ayağa kaldırın’ talimatını verdim. Ekibimiz, sistemlerini ayağa kaldırdı. Ekibimiz ve sistemimiz ciddi anlamda güvenli. Ama sonuçta bir bilgisayar sistemidir. Seçimlerden önce, yoğun bir şekilde ‘açığımız var mıdır, nerededir’ diye kendimiz saldırı yaptırıyor, sistemimizin güvenliğini test ediyoruz. Bunu çok sık yapıyoruz. Seçim günlerinde yoğunluk oluyor. Hem partiler kayıt çekiyor, hem Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinden tutanak tarama sonuçları geliyor. Sistem çok yoğun, ama özellikle yurt dışından o günlerde sık saldırı oluyor. Biz bunları karşılıyoruz. Ama biz buna izin vermiyoruz.”

Haberin Devamı

‘Yedeğin de yedeği’

SEÇSİS’in, YSK’nin internet sitesiyle bağlantılı olmadığını kaydeden Güven, “Ayrı bir hattı var tüm Türkiye’de ilçelerden gelen. İnternete bağlı bir hat değil o. Dolayısıyla oraya sızmaları da mümkün olmuyor. Bir ilin, bir ilçesinde toplanan sonuçların tamamını kısa zamanda biz buraya çekiyoruz. Aynı zamanda veriler seçime katılan ve sistemi alabilen her partiye de veriliyor. Sistemin yedeği de var. Türkiye’de de dünyada da bunu yapıyoruz, yedekli çalışıyoruz. Sistemin kendi yedeği olduğu gibi onun da yedeği oluyor” dedi.

Yazarlar