Eskişehir Şehitler Diyarı Belce'ye Dikkat Çekmek İçin Yürüdüler

Şehitler Diyarı Belce'ye Dikkat Çekmek İçin Yürüdüler

19.03.2018 - 14:06 | Son Güncellenme:

.

Şehitler Diyarı Belceye Dikkat Çekmek İçin Yürüdüler

Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürlüğüne bağlı Doğa Yürüyüşü Eskişehir Doğa Aktiviteleri Grubu (ESDAG) üyeleri, milli sporcular Gökay ve Eda Konuk kardeşlerin önderliğinde, Yemen Savaşına 29 askerin şehit olduğu Belce köyüne bir yürüyüş düzenledi.
1800’lü yıllarda kurulan ve 55 hane olan Belce köyü, Yemen Savaşına katılan askerlerin hiçbirinin geri dönmediği, Kurtuluş Savaşında da birçok isimsiz şehit vermiş tarihi bir köy olma özelliğini taşıyor. Yürüyüşü düzenleyen Gökay Konuk, kış şartlarının ağır olması dolayısıyla dışarıya çok göç veren köyün adeta terk edildiğini ve şehitliğin kaderine terk edildiğin anlattı. Konuk, "Köy ve şehitlik yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Ülkemiz için canlarını veren şehitlerimizin hak ettikleri saygıya biran önce kavuşması gerekmektedir. Şehitlik olarak restore edilmesi ve ziyaretçilere bölgenin tanıtılması gerekmektedir. Bölgeye bir doğa yürüyüşü gerçekleştirerek dikkat çekmeyi amaçladık. Daha önce bölgeye gelip çektiğimiz görüntüleri basın ile paylaştık yetkililere mailler attık ancak istediğimiz sonucu alamadık.Çabalamaktan yılmayacağız dedelerimiz unutulmamalı onlara layık bir gençlik olmalıyız bu amaçla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Onlar yıllar önce tıpkı şimdi Afrin’de kahramanca savaşan Mehmetçiklerimiz gibi Yemen’de, Kurtuluş Savaşında ülke savundular. Şimdi Afrin’de durum neyse, yıllar önce de farklı değildi. Umarız yetkililer bölgeye ilgi gösterirler. Kütahya ve Eskişehir sınırında olduğu için arada kalmış bir bölge ama şehitlerimiz tüm ülkenin ortak değeridir" dedi.

"Buraların çoğunu Eskişehirli bilmez, ormanın içerisinde unutulmuş yerler"
Etkinliği yaklaşık 50 kişilik bir grupla düzenleyip 22 kilometrelik bir parkuru yürüdüklerini anlatan Gökay Konuk, "Yukarı Kalabak köyünden başlayan etkinliğimizle Türkmen Dağının bin 670 rakımlı Doğankaya zirvesine ulaştık. Daha sonra Belce şehitliğimizi ziyaret ettik ve fatiha okuyup dua ettik. Ekip üyeleri Türk bayrakları açıp bedenleri ile Afrin yazdılar. İstiklal Marşımızı dağlarda yankılattık. Bu yürüyüşü, başladığımız yer olan Kalabak köyünden olan olan şehit Binbaşı Mithat Dunca için de yaptık. Şehidimizin ruhu şad olsun onun içinde yürüyeceğiz. Bu topraklar öyle değerli ki ne yapsak az. Sonrasında bölgede yer alan Evsim ve Ersin Baba türbelerini ziyaret ettik. Buraların çoğunu Eskişehirli bilmez, ormanın içerisinde unutulmuş yerler. Biz Eskişehir’de unutulmuş ve el değmemiş neresi varsa doğa yürüyüşü ve bisiklet etkinliklerimizle Eskişehirlilere tanıtıyoruz ve yeni rotalar çıkartıyoruz. Sosyal medya aracılığı ile dileyen herkes bizim etkinliklerimize katılabilmektedir. Profesyonel sporumuzun yanında halkımıza yönelik çalışmalarımıza ilgi çok büyük" diye belirtti.