Siyaset Şeker fabrikaları için ‘sert muhalefet’ kararı

Şeker fabrikaları için ‘sert muhalefet’ kararı

23.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Şeker fabrikalarının Cumhuriyet döneminin en önemli projelerinden olduğunu belirten CHP’liler, özelleştirme kararına karşı bir dizi eylem yapacak. CHP’li Ağbaba, “Milli ve yerli olduğunu söyleyenler Türkiye’nin en milli kurumlarını kapatmak istiyor” dedi

Şeker fabrikaları için ‘sert muhalefet’ kararı

CHP, Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait 14 fabrikanın özelleştirilmesi kararına karşı, “sert muhalefet” kararı aldı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla parti bünyesinde oluşturulan komisyon çalışmalarına başladı. Bu kapsamda, heyetler halinde 14 şeker fabrikasının bulunduğu bölgeye gidilmesi, basın açıklamaları yapılması, gösteriler düzenlenmesi ve halkın özelleştirmeler konusunda bilinçlendirilmesi kararlaştırıldı. Komisyonun başında bulunan Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Şeker fabrikalarımız Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden biridir. Milli ve yerli olduğunu söyleyenler Türkiye’nin en milli kurumlarını kapatmak istiyor” dedi.

Haberin Devamı

Alınan bilgilere göre önceki gün yapılan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararı gündeme geldi. Kılıçdaroğlu, bu konuda parti bünyesinde bir çalışma komisyonu kurulması talimatı verdi. Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba başkanlığındaki komisyon parti genel merkezinde ilk toplantısını gerçekleştirerek bu konudaki yol haritasını belirledi. Ağbaba, dün de Şeker-İş Sendikası’nı ziyaret ederek yapılacak çalışmaları değerlendirdi.

Eylem kararı

Alınan bilgilere göre CHP özelleştirmeler konusunda, “sert muhalefet” kararı aldı. Bu çerçevede, 14 şeker fabrikasının bulunduğu bölgelere heyetler halinde gidilmesi kararlaştırıldı. Bölge milletvekilleri, belediye başkanları ve parti örgütüyle birlikte fabrikalar önünde basın açıklamaları yapılması, gösteri ve yürüyüşler düzenlenmesi fikri benimsendi. Çalışmalar kapsamında, bölge halkının ve fabrikalarda çalışan işçilerin özelleştirmeler konusunda bilinçlendirilmesi kararlaştırıldı. Bu çerçevedeki ilk ziyaret, bugün Kırklareli’deki Alpullu Şeker Fabrikası’na yapılacak.

Haberin Devamı

‘Halka anlatacağız’

Ağbaba, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Şeker fabrikalarımız cumhuriyet döneminin en önemli projelerinden biridir. Milli ve yerli olduğunu söyleyenler Türkiye’nin en milli kurumlarını kapatmak istiyor” dedi. Ağbaba, özelleştirmelerin hayata geçmesi halinde, tarım ve hayvancılığın büyük zarar göreceğini belirterek, “Bu fabrikalar o bölgelerin yaşam kaynağıdır. Eğer kapatılırsa bu bölgeler ekonomik olarak yok olacaktır. Burada amaç istihdam değil ranttır. Geçmişteki özelleştirmeler nasıl olumsuz sonuçlar doğurduysa burada da o olacaktır. Bunları halka anlatacağız” diye konuştu.

‘Pankobirlik’e ve Çiftçilere verilsin’

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Eğer şeker fabrikaları özelleşecekse buralar üreticiye, Pankobirlik’e ve çiftçilere verilsin” dedi.

Sarıbal, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, şeker pancarı üretiminin Türkiye ekonomisine yılda toplam 17,4 milyar lira katma değer sağladığını vurguladı. Sarıbal, “Siz Kars’ta, Iğdır’da, Afyonkarahisar’da fabrikayı kapattığınızda, bunun bu ülkeye nelere mal olacağını biliyor musunuz? Cargill’in umrunda değil. Cargill işine bakar. Daha çok tatlandırıcı satar, daha çok kar eder. Ama bu ülkenin yoksul köylüleri, kentlerde sadakaya mahkum edilir” diye konuştu. “Nişasta bazlı şeker istemiyoruz” diyen Sarıbal, “Eğer şeker fabrikaları özelleşecekse buralar üreticiye, Pankobirlik’e ve çiftçilere verilsin” önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

Halkevleri’ne CHP desteği

CHP milletvekillerinden oluşan heyet, Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş ile bazı üyeleri gözaltına alınan Halkevleri’-nin genel merkezine destek ziyaretinde bulundu. CHP’liler tüm muhalif seslerin susturulmak istendiğini savundu.