Edirne Selimiye Ramazanda "Gül" Kokacak

Selimiye Ramazanda "Gül" Kokacak

14.05.2018 - 11:15 | Son Güncellenme:

Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi'nde ramazan hazırlıkları tamamlanırken, İl Müftülüğü'nce özel vaaz programları hazırlandı İl Müftü Vekili Okuş: "Cami içindeki tüm halılar gül suyu ile yıkanıyor. Ramazanda Selimiye mis gibi gül kokacak"

Selimiye Ramazanda Gül Kokacak

EDİRNE (AA) - HAKAN ŞAHİN - Mimar Sinan'ın ustalık eseri olan dünya mimarlık tarihinin başyapıtlarından Selimiye Camisi, ramazan boyunca "gül" kokacak.

Haberin Devamı

Ramazan hazırlıkları kapsamında minareleri mahyayla süslenen caminin ses ve ışık sistemi bakımdan geçirildi. Halıları yıkanan caminin avlusundaki şadırvanın etrafında ve bahçesinde düzenlemeler yapıldı.

Ramazan dolayısıyla yoğunluğun beklendiği camide, müezzinler de son hazırlıklarını tamamladı.

Edirne İl Müftü Vekili Hüseyin Okuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan heyecanının başladığını söyledi.

Üç aylar ikliminde ramazan ayının gölgesinde olduklarını anlatan Okuş, başta muhteşem Osmanlı mimarisi, ecdat yadigarı Selimiye Camisi olmak üzere tüm camilerin ramazana hazır olduğunu belirtti.

Ramazan ayında Selimiye'nin mis gibi gül suyu kokacağını anlatan Okuş, şunları kaydetti:

"Selimiye Camisi'nde bugünlerde hummalı bir çalışma var. Temizlik işçisi kardeşlerimizden hocalarımıza kadar tüm görevimiz caminin içinde ve dışında belirlenen tüm noktaları tek tek yıkıyor. Cami içindeki tüm halılar gül suyu ile yıkanıyor. Ramazanda Selimiye mis gibi gül kokacak. Avizeler, lambalar, kandiller teker teker siliniyor. Bizler de sayılı günler kala ramazan ayını iple çekiyor, rahmetinden, bereketinden yararlanmak istiyoruz."

Haberin Devamı

Ramazan ayında Selimiye'ye yerli turist dışında Avrupa ve Balkanlar'dan binlerce ziyaretçi geldiğini vurgulayan Okuş, özellikle bu sayının Kadir Gecesi'nde doruğa ulaştığını aktardı.

Okuş, Selimiye Camisi gölgesinde iftarını açan vatandaşların teravih namazını kıldıktan sonra kentten ayrıldıklarını sözlerine ekledi.

- Selimiye Camisi

Osmanlı Türk sanatının ve dünya mimarlık tarihinin başyapıtlarından biri olan Selimiye Camisi, Mimar Sinan'ın 80 yaşında tamamladığı ve "ustalık eserim" dediği anıtsal bir yapı.

Kurulduğu yer açısından Edirne'ye hakim konumda olan cami, 1569-1575 yılları arasında Padişah II. Sultan Selim tarafından Mimar Sinan'a yaptırıldı.

Kesme taştan inşa edilen ve 1620 metrekare alana sahip cami, 2475 metrelik alan üzerinde bulunuyor. Selimiye Camisi, yerden yüksekliği 43,28 metre ve 31,30 metre çapındaki kubbesiyle görenleri hayran bırakıyor.

Dört köşesinden 70,89 metre yüksekliğinde 4 minare ile çevrili cami, mimari özelliklerinin yanı sıra taş, mermer, çini, ahşap ve sedef işlemeleriyle de dikkati çekiyor.

Haberin Devamı

Mihrap ve minberi mermer işçiliğinin başyapıtlarından olan caminin avlusuna 3. Murat zamanında eklenen arasta, bugün de ticaret merkezi olma özelliğini koruyor.

İnanç turizminin önemli duraklarından Selimiye Camisi ve Külliyesi, 2011 yılında UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girdi.