Semizotu yemeği tarifi

Semizotu yemeği tarifi baharın en çok sevilen ve sağlıklı yemek tarifleri arasında yer alır. Kışın tüketilen ıspanağın yerine baharda, semizotu yemeği tarifi ile sofralarınızı lezzetlendirebilirsiniz. Semizotu yemeği tarifini ve semizotu yemeği nasıl yapılır sorusunun cevaplarını bilmiyorsanız işte sizler için araştırıp bir araya getirmiş olduğumuz semizotu yemeği tarifi.

24.04.2018 Salı Güncelleme : 24.04.2018-17:03 Salı

 

Semizotu yemeği tarifi hem besleyici özellikleriyle hem de tadının lezzetli olması nedeniyle herkes tarafından beğenilen yemek tariflerinden birisidir. Semizotu yemeği tarifi besleyici özellikleri sebebiyle kışın tüketilen ıspanak yemeğinin yerini alabilir. Mevsiminde tüketilen semizotu yemeği tarifi ile hem sofralarınızı şenlendirip, hem de sağlıklı beslenmiş olabilirsiniz. 


Semizotu yemeği tarifi(zeytinyağlı )

Semizotu yemeği tarifini birçok çeşitte hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz semizotu yemeği tarifine nohut veya bulgur ekleyebilir yoğurtlu tüketirsiniz dilerseniz de zeytinyağlı bir şekilde sebze yemeği olarak da semizotu yemeği tarifini hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler 

• 1 büyük bağ semizotu
• Yarım çay bardağı kadar zeytinyağı
•1 büyük baş kuru soğan
• 3 diş sarımsak 
• 1 tane kırmızı kapya biber
• 1 tane yeşilbiber
• 1 tane domates 
• Yarım çay bardağı kadar siyez bulguru (normal bulgurda olur ya da pirinçte olur)
• Tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve zerdeçal

 

1-  Tenceremize yağı koyuyoruz küp küp doğranmış soğanlarımızı bir güzel öldürüyoruz devamında kırmızı ve yeşil biberlerimizi ekliyoruz ardından küçük küpler şeklinde doğradığımız domateslerimizi ekleyip bir süre kavrulup kendilerinin mayışmalarını bekliyoruz.

2- Ardından tertemiz yıkadığımız semizotumu doğrayıp içine ekliyoruz ve hemen üstüne siyez bulgurumuzu ekliyoruz. Siyez buğdayı  faydalı genetiği değiştirilememiş çok özel bir bulgur olduğu için diğer bulgurlardan daha sağlıklı..

3- Üzerine su eklemiyoruz çünkü zaten suyunu fazlasıyla salıyor önemli olan kısık ateşe alıp bulgurlar yumuşayıncaya kadar pişirmek.

4- En sonda da baharatlarımızı ekleyip altını kapatıyoruz. 

Semizotu yemeği tarifi 2

Semizotu yemeğini aynı zamanda içerisine nohut ekleyerek, üzerine yoğurt ekleyip servis edebilir, afiyetle tüketebilirsiniz. Yoğurtlu ve nohutlu semizotu yemeğinin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız 2. Semizotu yemeği tarifimize göz atabilirsiniz.

Semizotu yemeği malzemeleri


 

Semizotu Yemeği(nohutlu)

1 bağ semizotu
1 büyük kırmızı soğan
2 diş sarımsak
1 domates rendesi
1 yk domates salçası

Yarım kahve fincanı pirinç (veya bulgur/kinoa)
İsteğe bağlı haşlanmış nohut (en son atılabilir)

1- Semizotunu iyice yıkayıp, beyaz sirkeli suda bir süre bekletiyoruz. 

2- Soğanlarımızı zeytinyağında pembeleşene kadar kavurup, salçamızı ekliyoruz. 

Üzerine doğradığımız semizotlarını ekleyip bir süre kavuruyoruz. 

3- Kavrulan yemeği domates ve 2 parmak geçme seviyesinde ılık su ekliyoruz. 

4- En son yıkadığımız pirinçleri ekleyip önce harlı ateşte kaynayınca kısık ateşte pişiriyoruz. Not: ıspanakgillerden olduğu için semizotu yemeği ıslatılmamalıdır.

Semizotu yemeğinin faydaları nelerdir? 


Bahar mevsiminde tüketilen semizotu yemeğinin sağlığımıza olan faydaları şu şekildedir:

Kanseri Önler
Bugün dünyadaki en yaygın ve trajik hastalıklardan biri kanserdir, bu nedenle semizotu da bir anti-kanserojen gıda maddesi barındırmaktadır.
Aynı zamanda semizotunun içerisinde yer alan bol miktarda A ve C vitamini de kanseri önlemesine yardımcı olmaktadır.

Kemikleri güçlendirir
Kalsiyum, magnezyum, demir ve manganez, kemik dokusunu geliştirmek ve vücudumuzdaki kemiklerin iyileşme sürecini hızlandırmak için gerekli olan tüm mineralleri barındırır.
Hemoroit tedavisinde kullanılır

Diyare ve bağırsak kanamasından hemoroide kadar çeşitli hastalıkları tedavi etmek için yaygın olarak kullanılır.