Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Startups.watch verilerine göre Ağustos ayında Türkiye’deki girişimler yaklaşık 1.9 milyon dolar yatırım aldı. Bu miktar geçen seneki 7.8 milyon dolarlık Ağustos 2016 miktarının oldukça altında. Geçtiğimiz sene 14 erken dönem yatırım turu gerçekleşmişti, bu sene ise bu adet beşe düştü.

Yatırım alan girişimler şunlar: App Samurai, FineDine, Garaj Sepeti, Sweaters, TeamSQL. Dilerseniz bu girişimleri yakından tanıyalım.

App Samurai mobil uygulamalar için self-servis reklamlar platformu. Ankara’da kurulan girişim Webrazzi’nin haberine göre gelirlerinin %75’ini yurt dışından elde ediyor. Global bir girişim olma yolunda ilerleyen girişim Almanya’da da uluslararası bir hızlandırma programına seçilmişti. App Samurai’ye yatırım yapanlar

Haberin Devamı

FineDine restoranlar için menü ve sipariş yönetimi için tabletler üzerinden kullanılan bir uygulama. Aylık ve yıllık paketlerle restoranlar FineDine’a üye olup menülerini görsel ve içeriksel zenginlikle müşterilerine sunabiliyorlar. FineDine Duygu Kutluoğlu Kılıç ve Adil Burak Kılıç tarafından kurulmuş ve şimdi hedefleri Amerika’da büyümek. Yatırımı yapan ise Monitise MEA’dan tanıdığımız Fırat İşbecer.

Garaj Sepeti otomotiv sektöründe sürücü ve iş yerlerine özel tasarlanmış teknoloji ve iletişim çözümleri sunuyor. İkinci el araçların piyasa değerlerlerinden oto galerilerin işlerini kolaylaştıracak ürünlere kadar birçok yelpazede ürün sunan girişimin kurucusu Mehmet Çelikol. Galata Business Angels ve bir çok yatırımcının yatırım yaptığı girişimi iki binden fazla işyeri kullanıyor.

Sweaters girişimi Elif Boyner ve Melis Abacıoğlu Sezener tarafından kurulmuş. Spor aktivitelerine katılmak, kendi spor aktiviteni düzenleyip katılımcı bulmak isteyenler için bir sosyal spor uygulaması. Yani pazar sabah koşmak istiyorsunuz ve koşacak birilerini arıyorsunuz diyelim. Uygulamaya girip aktivite tanımlayıp beraber koşacak arkadaşlar buluyorsunuz. Girişime yatırım yapanlar arasında Monitise MEA’dan tanıdığımız Fırat İşbecer ve yatırımcı kişiliğiyle de tanınan ünlü basketbolcu Sinan Güler var.

Haberin Devamı

TeamSQL yazılımcıların bulut üzerinde tutabildikleri bir veritabanı yönetim uygulaması. Bilgisayara kurduğunuz program ile veritabanı sorgularınızı, yönetiminizi yapabiliyor, diğer iş arkadaşlarınızla ilgili kısımlarını paylaşabiliyorsunuz. MySQL, PostgreSQL, Redis, AWS Aurora gibi destekleri olan platformun kurucuları ise Eren Baydemir ve Can Abacıgil. Yatırım yapanlar arasında ise ACT Venture Partners, 212’den Ali Karabey ve Numan Numan, Yemeksepeti’nden tanıdığımız Melih Ödemiş ve ScaleX’den Dilek Dayınlarlı gibi isimler var. TeamSQL de global iddiası olan girişimler arasında yer alıyor ve şimdiden yurt dışından birçok müşteri edinmiş.

Yukarıda saydığımız girişimlerin ortak özelliklerine bakarsak; Beş girişimden üçü (App Samurai, FineDine ve TeamSQL) yurt dışına açılmış ve açılmak üzere olan girişim. Yani büyük oynamak isteyen girişimler yatırım almış. Diğerlerinin de (Garaj Sepeti ve Sweaters) yurt dışına açılma potansiyeli olduğunu unutmamak gerekiyor. Fırat İşbecer ve Mackolik’ten tanıdığımız Erdem Yurdanur bu ay adet olarak en çok yatırım yapan melek yatırımcılar olmuşlar. Fırat İşbecer Sweaters, Garaj Sepeti ve FineDine’a yatırım yaparak sadece bu ay 3 yatırıma imza atmış. Bu da Fırat İşbecer’i, Ağustos ayında Türkiye’deki girişimlere en çok güvenen, yatırım yapan melek yatırımcı yapıyor.

Haberin Devamı

Toplam yatırım miktarlarına baktığımızda ise 2017 başından itibaren erken dönemde yapılan yatırımlar 43 milyon doları geçti. Bu miktar geçtiğimiz sene 54 milyon doların üzerindeydi. Adet olarak baktığımızda ise bu sene ilk 8 ayda 74 adet yatırım yapıldı. Geçtiğimiz senenin ilk sekiz ayında ise 81 adet yatırım yapılmıştı.

Teknoloji dünyasına yapılan geç dönem yatırımları (Private Equity) da saydığımızda ise bu ene ilk 8 ayda 76 yatırım turunda 80 milyon doların üzerinde yatırım yapılmış oldu. Bu miktarın yüksek gözükmesini sağlayan girişim ise Turkven ve Earlybird’in yatırım yaptığı Mikro Yazılım girişimi.

Özetlemek gerekirse yatırımlar Ağustos ayında ciddi anlamda düştü, Eylül ve Ekim ayları umutlarımızı koruduğumuz hatta büyük girişim satışları beklediğimiz aylar olacak. O yüzden moral bozmadan çalışmaya devam.