Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Bu hafta girişim ekosistemi Peak Games’in Zynga ile yaptığı satış anlaşması ile çalkalandı. Zynga 3. çeyrek raporunda Peak Games’in mobil kart oyunları stüdyosu için 100 milyon dolar ödeyeceğini duyurdu. 2010 yılında Sidar Şahin tarafından kurulan Peak Games 101 Okey, Tavla, Toy Blast, Toon Blast, Lost Bubble, Spades Plus, Gin Rummy Plus gibi oyunları ile tüm dünyada milyonlar tarafından oynanan oyunlara sahip. Zynga ise ülkemizde facebook hesabı olan herkesin en az bir kez oynadığı veya en az bir kez oyun daveti aldığı Farmville oyunu ile meşhur. Zynga son yıllarda zor zamanları geride bırakacak hamleler yaptı ve mobilin de büyümesi ile tekrar yukarı doğru ivmelenmeye başlamıştı. Peak Games’i duyurdukları yatırımcı bülteninde 2017 3. çeyreğinde bir önceki sene aynı yıla göre gelir olarak %23 büyümüşler ve 224.6 milyon dolar gelire ulaşmışlar. Yani neredeyse 1 aylık gelirleriyle Peak Games’in varlıklarının bir bölümünü satın almışlar. Her ne kadar bu bir şirket satışı olmasa da ülkemiz adına sevindirici bir gelişme.

Haberin Devamı

Girişimler ve onlara yatırım yapanlar için en güzel sonuç, yatırdıkları paranın kat kat fazlasını girişimi satarak veya halka arz ederek elde etmektir. Yani yatırımcılar fon ömürleri boyunca girişimlere yatırdıkları parayı en az 4-5 katına çıkarmalılar ki, bir sonraki fonlarında daha büyük fon kursunlar, daha çok girişime veya daha büyük girişimlere destek olsunlar. O yüzden sağlıklı bir girişim ekosistemi için yatırımcıların girişimlerden 5-6 yılda çıkış yapması şart.

2017 yılında girişim ekosisteminde Babil, Futbolist, Markafoni, Panteon, Siyonet, Zingat gibi girişimler (azınlık hisessini satanlar da dahil) satılmış fakat bu girişimlerde bir girişim sermayesi veya melek yatırımcı olmaması kötü. Tabi burada Markafoni’nin kapanma sonrası el değiştirdiğini not etmekte fayda var.

2016 yılında ise Tazedirekt, Natek, Botego, Gittigidiyor, Anneysen, iPara, Digitouch, Tisho, Mackolik, İninal, TurkiyeF1, Panaroma Bilişim, Rekmob, Semanticum ve Networkdry gibi girişimler azınlık hisselerini s veya hisselerinin tamamını satmış. Tazedirekt’in de kapandıktan sonra el değiştirdiğini not edersek geriye kalanlar arasında yatırımcıların da yüzünü güldüren girişimler gittigidiyor, iPara, Digitouch ve İninal olarak gözümüze çarpıyor. Yani bu girişimlerde yatırımcılar da vardı ve satış sonrası onlar da yatırımlarını az da olsa katladılar ve yukarıda bahsettiğim gibi “çıkış” yaptılar.

Haberin Devamı

Tüm yılları göz önüne getirdiğimizde ise birkaç yerel melek yatırımcı ve birkaç yerel girişim sermayesi dışında Türk yatırımcıların yüzünü güldüren satışlar yok denecek kadar az. Özel sermaye tarafında ise örnekler en azından bir elin parmaklarını geçiyor. Mediterra-Mikro Ödeme gibi örnekler en azından büyüme ve özel sermaye tarafının daha aktif olduğunun en büyük örneklerinden. (General Atlantic gibi global yatırımcıları saymıyorum)

Bardağın dolu tarafından bakarsak, henüz yatırımcı destekli girişim ekosistemimiz 6-7 yaşında ve fonların ekme dönemi daha yeni yeni sonlanmaya başladı. Yani yatırım almış girişimlerin satın alması için 1-2 yılımız daha var. Yatırımcılar sabırla bu girişimleri daha da büyütmeye devam etmeli ve talipleri ile de görüşmelere başlamalı.

Haberin Devamı

Bardağın boş tarafından bakarsak Türkiye’de 2010 sonrası kurulup, melek yatırım ve girişim sermayesi ile büyümüş ve satılıp yerel yatırımcısına kat kat para kazandıran girişim yok.

Özetlersek, Peak Games’in belli varlıklarını satması ekosistem için güzel gelişme. Satın alma iştahının daha da artması ve arkasında girişim sermayesi ve melek yatırımcıların olduğu girişimlerin de önümüzdeki dönem satın alınarak ekosistemin sağlığına kavuşması dileklerimizle.