Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

12 Eylül günü Apple yeni merkezinde yeni iPhone modellerini tanıttı. Birçok özellik haftalar öncesinden basına sızsa da lanse edilenler oldukça etkileyici teknolojilerin habercisi niteliğindeydi. Bu özelliklerden girişimcileri etkileyenlerin üzerinden tek tek geçelim.

FaceID

FaceID parmak izi yerine yüz tanımak için eklenen bir çok donanım ile kimlik doğrulama amaçlı kullanılacak. Makine öğrenimi, yüzünüzdeki 30 binden fazla nokta ile tanımlama, yüz haritanızın çıkarılması, infrared kamera gibi bir çok teknoloji sayesinde şifre veya parmak izi olmadan telefonunuzu açabilecek, uygulama indirebilecek, ödeme yapabileceksiniz. Hatta tanıtımda yüzünüzü tanıyarak bir çizgi karekterin yüz ifadelerinizi taklit etmesini bile sağlayabileceksiniz. Bu tip yüz tanıma ile ilgili kimlik doğrulama konusunda ülkemizde de daha önce adımlar atılmıştı. (Yapı Kredi Göz - ID ile mobil uygulamaya giriş sağlıyordu)

Haberin Devamı

Peki bu teknoloji ile neler yapılabilir ? Reklam şirketleri reklam sırasındaki yüz ifadelerini (Apple’ın izin verdiği düzeyde) inceleyip ilgili reklamda insanların ne kadarı gülüyor, ne kadarı üzülüyor, ne kadarı sıkılıyor, ne kadarı kızıyor görebilir. Bu da reklamcılar için yeni performans ölçümleri demek anlamına geliyor. Yani reklamcılar size dün yayınladığımız mobil reklam izleyenlerin %90’ının gülmesini ve mutlu olmasını sağladı diye karşımıza çıkabilir. Bu konuda reklam teknolojileri ile ilgilenen girişimlerin bu tip yazılımlara bir an önce başlaması gerekiyor.

Telefonunuzdan izlediğiniz bir film sırasında filmin hangi bölümünde ne kadar yüz ifadeniz değişiyor incelenebilir. Örneğin çok gerilimli bir sahnede izleyenlerin ne kadar gerildiği ölçülebilir. Bu da bir sonraki film için ne tip değişiklikler yapılabileceğine dair ipuçları verecektir. Aynı şey telefondan kitap okurken, gazete okurken de yapılabilir. Örneğin telefonunuzdan Milliyet gazetesi okuyorsunuz ve bir haberi incelemeye başladınız, o haberdeki yüz ifadeniz yazara ve gazeteye bir çok şey ifade edebilir. Bu konuda da girişimlerin yolu açık gözüküyor.

Haberin Devamı

FaceIDile uygulamaya sokulabilecek bir diğer konu da sağlık! Yüzünüzdeki 30 bin nokta her hastalık için değil ama bazı sağlık sorunlarını erkenden teşhis etmek için kullanılabilir. Önümüzdeki yıllarda telefonunuzdaki bir uygulama sizin grip olduğunuzu söyleyebilir ve en yakındaki hastaneyi de haritada göstererek randevu almanızı sağlayabilir. Sağlık teknolojileri üzerine çalışan girişimler için benzer konularda güzel fırsatlar var diyebiliriz.

Satış yapan kurumlar da FaceID ile müşteri adayınının satış görüşmesi sırasında ne tip yüz ifadelerine sahip olduğunu görüp satışa dönüşme oranı ile ilgili tahminlerde bulunabilir. Bu konuda da satış ve pazarlama üzerine girişimi olan girişimcilere büyük iş düşüyor.

Artırılmış Gerçeklik (AR)

Apple sunduğu ARKit ve dikey konumda iki kamera (derinliği telefon dikey konumdayken daha iyi anlamak için) ile artırılmış gerçeklik konusunda geliştiricilere güzel bir altyapı hazırlamış. Artırılmış gerçekliği öncelikle basitçe anlatırsak, gerçek bir görüntünün üzerine işlenmiş bir görsel koyabiliyorsunuz. Yani kameranızla bir yere bakarken bir çizgi film karakterinin de sanki kamera ile baktığınız yerdeymiş gibi olduğunu düşünün. İşte bu tip sanal dünya ile gerçek dünyanın karışımı görüntü işlemeye artırılmış gerçeklik deniyor.

Haberin Devamı

AR ile ilgili akla ilk gelen oyun sektörü oluyor. Yani evinizdeki masada bir mobil oyun oynayabilir, arkadaşlarınızla çoklu oyun oynayabilirsiniz. Bu konuda oyun girişimleri oldukça ilginç oyunlarla karşımıza çıkabilir. Türkiye’de ODTÜ Atom gibi animasyon teknolojileri ve oyun geliştirme merkezlerinden çok ilginç oyunlar çıkabilir.

AR ile ilgili inşaat sektörü, emlak sektörü oldukça kullanışlı uygulamalar yapabilir. Örneğin yeni bir ev alacaksanız evin maketini görmek için satış ofisine gitmeden kendi evinizde masanızın üstünde tüm evin maketini görebilir ve detaylı şekilde inceleyebilirsiniz.

AR ile restoranların menüsünü sanki önünüze konmuş bir tabak gibi görebilir ve ona göre seçim de yapabilirsiniz. Bu konuda da restoran rezervasyon ve keşif uygulamalarına oldukça güzel fırsatlar çıkmış gibi gözüküyor.

AR ile ilgili bir diğer fırsat ise sağlık sektöründe gözüküyor. Ameliyat sırasında veya ilk yardım sırasında AR ile birçok yeni inovasyon yapılabilir. Örneğin kolu kırılmış birinin koluna telefonunuzu tutarak orada hangi kemikler olduğunu görebilirsiniz.

Apple daha birçok teknoloji sundu fakat girişimciler için en can alıcı fırsatları yukarıda sıralamaya çalıştım. Bu gözle tüm teknolojileri incelerseniz daha çok fırsat çıkacağı kesin.